Hyacinten voor jonge mensen met kanker

26 januari 2024
Voor het 10e jaar organiseert de AYA Foundation samen met de Nederlandse hyacintenkwekers de ‘hAYAcinten’ actie. Op vrijdag 26 januari staat in ziekenhuizen door het hele land een hyacinten kraam. Zo ook in de serrehal van het Maastricht UMC+. De opbrengst gaat naar zorg voor jongvolwassenen met kanker, ofwel: AYA’s (Adolescents & Young Adults).

Jaarlijks krijgen in Nederland 3.900 jonge mensen tussen de 18 en 39 jaar kanker. Van hen overlijdt 20%.
Kanker op jongvolwassen leeftijd heeft grote gevolgen voor opleiding, werk, sport, zelfstandigheid, relaties, vruchtbaarheid en toekomstplannen. Daarom is leeftijdsspecifieke zorg en ondersteuning noodzakelijk.

AYA-zorg
In steeds meer ziekenhuizen en zorgpraktijken wordt AYA-zorg verleend. Deze zorg heeft oog voor de zowel de beste medische behandeling, als het bieden van hulp bij alle domeinen van het leven. Denk hierbij aan studeren tijdens chemotherapie, invriezen van eicellen voor een toekomstige kinderwens of je jonge kinderen vertellen dat je niet meer beter wordt. Voor het leveren en ontwikkelen van AYA-zorg, het organiseren van scholing voor zorgverleners en het doen van onderzoek is geld nodig.

Joris, 33 jaar: “Kanker kreeg mij er inderdaad niet onder, maar mijn grote wiel stond stil. Studie? Werk? Liefde? Toekomst?! Het verhaal van AYA’s moet gehoord worden. Want zij hebben vaak niet alleen hulp nodig bij het bestrijden van hun ziekte, maar zeker ook bij alles wat erbij komt kijken in hun jongvolwassen leven; wat misschien wel de meeste bizarre periode is om kanker te krijgen.”

Hyacintenkraam in ziekenhuizen 
Hyacintenkwekers en bloemenveiling Royal FloraHolland, Plantion en Veiling Rhein-Maas in Duitsland zetten zich in voor de verbetering van zorg voor AYA’s. Hyacintenkwekers doneren ook in 2024 weer hyacinten. Royal FloraHolland, Van der Slot transport, Hobaho, Broekhof en Twinpack werken belangeloos mee aan de actie.

De Bloemenveiling van Royal FloraHolland, Veiling Rhein-Maas en Plantion trapt op 26 januari 2024 om 6.30 uur af met een veiling aan de bloemisten. De opbrengst van karren hyacinten komt ten goede aan betere zorg voor jonge mensen met kanker.
Daarna nemen 25 ziekenhuizen door heel Nederland het over. Zij starten vanaf 9.00 uur met de verkoop van bosjes hyacinten in de hal van hun ziekenhuis. 

Hyacinten in de Achterhoek
Bij 6 bloemisten in de Achterhoek worden op 25, 26 en 27 januari hyacinten verkocht. Een gedeelte van de opbrengst komt eveneens ten goede aan betere zorg voor jonge mensen met kanker.

Meer informatie over de actie is te vinden op: www.ayafoundation.nl/hyacinten
Meer informatie over het AYA Zorgnetwerk is hier te vinden: www.ayazorgnetwerk
Meer informatie over AYA-zorg in het MCCC: www.oncologie.mumc.nl/ondersteunende-zorg/jong-en-kanker-aya

AYA hyacinten actie 2024

 

Koop een bosje hyacinten
De vrijwilligers (AYA’s en zorgprofessionals) verkopen u graag kleurrijke hyacinten voor € 5,50 per bosje. U vindt hen op vrijdag 26 januari tussen 09:00 en 14.00 (zolang de voorraad strekt) in de hal van de volgende ziekenhuizen:
●Antoni van Leeuwenhoek, Amsterdam
●Noordwest Ziekenhuisgroep, locaties Alkmaar
●LUMC, Leiden
●Maastricht UMC+, Maastricht
●ETZ locatie Elisabeth, Tilburg
●UMCG, Groningen
● UMCU, Utrecht
●Rijnstate, Arnhem
●Meander, Amersfoort
●Haga ziekenhuis, Den Haag
●Deventer Ziekenhuis, Deventer
●Isala, Zwolle
●Radboudumc, Nijmegen
●Erasmus MC, Rotterdam
●Tergooi, Hilversum
●Medisch Spectrum Twente, Enschede
●Anna ziekenhuis, Geldrop
●Elkerliek ziekenhuis, Helmond
●Fransiscus Gasthuis/Vlietland, Schiedam
●Holland Protonencentrum, Delft
●St Jansdal, Harderwijk
●Tjongerschans, Heerenveen
●Jeroen Bosch, ’s-Hertogenbosch
●Zaans Medisch Centrum, Zaandam
●Ziekenhuis Gelderse Vallei, Ede

Doneren kan natuurlijk ook
Bent u niet in de gelegenheid om een ziekenhuis of ABC bloemist te bezoeken maar draagt u de actie wel een warm hart toe? Ga dan naar: https://ayafoundation.nl/jouwactie/?action=opp1409f0d3-665f-427c-aef8-90466c21f19f

Namens alle AYA’s: Dank u wel.

Sluit de enquête