Donatie voor onderzoek naar nieuwe behandeloptie alvleesklierkanker

Onderzoekers in het Maastricht UMC+ gaan op zoek naar een nieuwe behandeloptie voor alvleesklierkanker waarbij gekeken wordt naar een nieuwe combinatie van chemotherapie en immunotherapie. De studie wordt mede mogelijk gemaakt door een jaarlijkse gift van 200.000 euro de komende vijf jaar van de Jacques en Ellen Scheuten Foundation.

Ondertekening donatie alvleesklierkanker
v.l.n.r. Judith Doomen-Dormans, onderzoeksschool GROW, Hay Thissen, Ellen Scheuten-Spillekom en Joep van de Voort, alle drie van de Jacques en Ellen Scheuten Foundation, Bernique Tool, Maag Lever Darm Stichting. 

Op 29 juni is hiervoor in Maastricht een overeenkomst gesloten tussen het fonds en de Maag Lever Darm Stichting namens het Deltaplan Alvleesklierkanker. Dit is het landelijk samenwerkingsverband tussen 15 alvleesklierkanker expertisecentra, het patiëntenplatform Living With Hope en de MLDS. Het Deltaplan Alvleesklierkanker heeft als missie om wetenschappelijk onderzoek op het gebied van alvleesklierkanker te versnellen om zo de beste behandeling voor iedereen zo snel mogelijk beschikbaar te kunnen maken, betere kwaliteit van leven te bieden voor patiënten en doorbraken voor betere overleving te realiseren. De doelstelling van bovengenoemde studie sluit hier perfect op aan.

Agressieve kankersoort
Alvleesklierkanker is een zeer agressieve soort kanker die vaak pas in een laat stadium klachten geeft. Bij ontdekking is de tumor bij de meeste patiënten al uitgezaaid of te ver doorgegroeid om nog met een operatie verwijderd te kunnen worden. Slechts één op de vijf mensen met alvleesklierkanker komt in aanmerking voor een operatie. De overige mensen krijgen een palliatieve behandeling. Dat is een behandeling gericht op het remmen van de ziekte en het verminderen van klachten.

Judith de Vos+Ellen Scheuten
links medisch oncoloog Judith de Vos-Geelen, rechts Ellen Scheuten-Spillekom, voorzitter Jacques en Ellen Scheuten Foundation 

Nieuwe behandeloptie
Medisch oncoloog Judith de Vos-Geelen van het MUMC+, hoofdonderzoeker: “Samen met andere onderzoekers van de Dutch Pancreatic Cancer Group zijn wij een nieuwe behandeloptie voor deze groep patiënten met alvleesklierkanker aan het ontwikkelen. Het doel van de therapie is om de kwaliteit van leven zolang mogelijk goed te houden door het remmen van kankergerelateerde symptomen en de overleving te verlengen van patiënten.” De Jacques en Ellen Scheuten Foundation ondersteunt het onderzoek van harte, vertelt mevrouw Ellen Scheuten-Spillekom. Haar man Jacques overleed een aantal jaren geleden na een kort ziekbed aan alvleesklierkanker met uitzaaiingen. “Aangepaste chemo op maat creëren voor patiënten zoals mijn man, zodat ze nog een langere tijd met kwaliteit kunnen leven spreekt me erg aan. Ik krijg hem er niet mee terug, maar ik zet me met ons fonds graag in voor de groep mensen die dagelijks deze diagnose krijgt."

 

Sluit de enquête