Doorontwikkeling killercellen in de behandeling van borstkanker

Health Holland stimuleert ontwikkeling met substantiële subsidie

Het onderzoek naar het immunotherapie met killercellen bij uitgezaaide borstkanker in het Maastricht UMC+ ontvangt een onderzoeksubsidie van 1,48 miljoen euro. Het onderzoek is gericht op het op korte termijn geschikt maken van killercellen voor gebruik in de kliniek. Onder andere bij patiënten met uitgezaaide borstkanker.  

Killercellen zijn witte bloedcellen van het natuurlijke afweersysteem die ervoor zorgen dat ziekmakende cellen in het lichaam vernietigd en uitgescheiden worden. Die ziekmakende cellen kunnen ook kankercellen zijn.  Een killer cel die een kankercel herkent, wordt actief en laat toxische stoffen los die ervoor zorgen dat de kankercel afsterft.

Borstkanker
In het Maastricht UMC+ wordt al enkele jaren onderzoek gedaan naar de mogelijk gunstige effecten van immunotherapie met killercellen bij borstkanker. In celkweeksystemen in het laboratorium en bij diermodellen wordt aangetoond dat de killercellen een anti-kanker effect kunnen hebben. Tevens worden in het Maastrichtse onderzoek verschillende strategieën ontwikkeld om de killercellen weerbaar te maken tegen de remmende invloed van de tumor micro-omgeving. Dat betekent dat de killercel zelf niet vernietigd wordt voordat het invloed heeft gehad op de kankercellen. Dit is belangrijk omdat deze tumoromgeving een belangrijke bottleneck is bij veel soorten antikanker therapieën.

Onderzoeksconsortium
Het Maastricht UMC+ en de start-up CiMaas gaan samen met de universiteit van Utrecht, die veel ervaring heeft met modellen voor borstkankeronderzoek, verder ontwikkelen. Het KWF onderzoekfonds is penvoerder van de subsidie. Met de substantiële subsidie  kunnen de mogelijkheden van killerscellen bij de behandeling  van uitgezaaide borstkanker verder onderzocht worden . De volgende fase van het onderzoek is het ontwikkelen van  killercellen om buiten het lab, in de kliniek bij patiënten met borstkanker toe te passen. Die ontwikkeling kan snel gaan volgens onderzoeksleider prof. dr. Gerard Bos: “We zijn nu al zover dat we verwachten dat we vanaf eind 2022 killercellen kunnen testen bij patiënten met een Multipel Myeloom en/of acute leukemie.”

KWF kankeronderzoeksfonds is penvoerder voor de subsidie vanuit het nationale initiatief LSH-TKI (Life Science Health, Top Consortia for Knowledge and Innovation) Health-Holland.

Sluit de enquête