18 mei 2016

Introductie hoofdhuidkoeling in het Oncologiecentrum van het Maastricht UMC+

Vaak effectief, geen negatieve bijeffecten

Vanaf begin mei 2016 kunnen patiënten die worden behandeld met bepaalde vormen van chemotherapie, gebruikmaken van hoofdhuidkoeling. Hiervoor zijn in het Oncologiecentrum van het Maastricht UMC+ twee apparaten beschikbaar. 

Eén van de ongewenste bijeffecten van sommige vormen van chemotherapie is het optreden van haaruitval met tijdelijke kaalheid tot gevolg. Hoofdhuidkoeling wordt sinds enkele jaren toegepast bij patiënten die bepaalde soorten chemotherapie krijgen. Het doel van hoofdhuidkoeling is het verminderen van de doorbloeding van de haarwortels, waardoor er geen of minder haarverlies optreedt. De kans op succes is afhankelijk van het soort chemotherapie dat wordt gegeven.

Bijeffecten
In het Maastricht UMC+ waren aanvankelijk twijfels over mogelijke negatieve bijeffecten van hoofdhuidkoeling en is gewacht met het aanbieden hiervan. Inmiddels zijn er voldoende onderzoeksgegevens beschikbaar die aantonen dat het veilig kan worden toegepast.

Stichting Roparun
Dankzij een subsidie van de Stichting Roparun Palliatieve Zorg zijn onlangs twee apparaten aangeschaft ten behoeve van het oncologische patiënten op het Dagcentrum Interne Geneeskunde. Hoofdhuidkoeling wordt in het Maastricht UMC+ aan patiënten aangeboden met specifieke vormen van chemotherapie voor borstkanker of prostaatkanker waarbij de kans op succes van de hoofdhuidkoeling aanzienlijk is, namelijk tussen de 55% en 95%.

Voor meer informatie over de vraag of hoofdhuidkoeling voor een individuele patiënt relevant is, adviseren wij om contact op te nemen met de eigen behandelaar.

Voor meer informatie over hoofdhuidkoeling verwijzen wij u naar www.geefhaareenkans.nl