Make Sense-campagne hoofd-halskanker van start!

Met de Make Sense-campagne ‘Niet vanzelfsprekend’ willen we het grote publiek bewuster maken van de symptomen van hoofd-halskanker. Ook vragen we aandacht voor de nieuwe screeningstool van het team van Lauretta Vaassen, mond-kaak en aangezichtschirurg en hoofd-hals oncoloog bij het MUMC+.

Een innovatieve Screeningstool
Het team van Lauretta Vaassen werkt aan een vernieuwende aanpak om het risico op mondholtekanker vroegtijdig vast te stellen. Door de bacteriesamenstelling in de mond te onderzoeken, kunnen mensen met een verhoogd risico op de ziekte mogelijk tijdig worden gevonden. Een screeningstool om preventie te bevorderen. Snelle detectie van de ziekte beperkt de medische gevolgen en vergroot de kans op genezing aanzienlijk.

Lauretta Vaassen
Lauretta Vaassen - mond-kaak en aangezichtschirurg en hoofd-hals oncoloog MUMC+ 

 

 

 


  

 

Bovendien wil het team hiermee voorlichting bevorderen op het gebied van algemene gezondheid, mondhygiëne en medicatiegebruik ten einde het risico op mondholtekanker te verkleinen. Om deze screeningstool te ontwikkelen, zijn aanvullende gelden hard nodig. Zo heeft Lauretta minimaal € 25.000 euro nodig om haar wens voor een vernieuwende screeningstool mogelijk te maken.

Deze ziekte maakt geen onderscheid tussen mensen, maar kan iedereen overkomen.  Steun de nieuwe screeningstool tegen kanker! (umcrowd.nl) .

Symptomen van hoofd-halskanker

Het 1-voor-3-schema is een advies aan (huis)artsen, opgesteld door Europese experts op het gebied van hoofd-halskanker. Zij raden aan om patiënten door te sturen naar een specialist als een van de onderstaande symptomen langer dan drie weken aanhoudt. Let er zelf ook op of je er langer dan drie weken last van hebt. Zo ja, ga dan direct naar je (huis)arts. Is die zich niet bewust van het 1-voor-3-advies? Wijs hem of haar er dan op.

PVHH_1-voor-3

 

Sluit de enquête