Terugblik patiëntensymposium ‘Ik leef! met uitgezaaide borstkanker’

Op zaterdag 4 november vond voor de 3e keer het patiëntensymposium ‘Ik leef! met uitgezaaide borstkanker’ plaats. Ruim 100 bezoekers kwamen samen in het Maastricht UMC+ en nog eens 80 deelnemers volgden het symposium online. Tijdens dit evenement kregen patiënten met uitgezaaide borstkanker en hun naasten de kans om waardevolle inzichten te delen en ervaringen uit te wisselen.
Platform uitgezaaide bk - presentatie
Nieuw patiëntenplatform www.uitgezaaideborstkanker.nl

Het programma startte in de ochtend met een reeks lezingen over belangrijke ontwikkelingen in de behandeling van uitgezaaide borstkanker. Daarnaast was er aandacht voor wat patiënten verder nodig hebben en ervaren. Jannie Oskam las passages voor uit haar boek ‘Tussenland’ en er volgde een panelgesprek met ervaringsdeskundigen over wat de ziekte uitgezaaide borstkanker teweeg brengt. Vervolgens lanceerde Borstkanker Vereniging Nederland het platform www.uitgezaaideborstkanker.nl, waar patiënten en geïnteresseerden benodigde informatie over uitgezaaide borstkanker kunnen vinden.

Foto symposium

In de middag konden de bezoekers in kleinere groepen deelnemen aan diverse workshops. In de workshop van het Zorgkeuzelab werd er gesproken over de rol die de patiënt zélf kan spelen bij het maken van keuzes in hun behandeling. Coach Connect bij kanker besteedde aandacht aan hoe je verder kunt gaan met je leven, terwijl Stichting Kasam zich richtte op de impact van de ziekte op het gezin. Andere workshops gingen over palliatieve zorg, zingeving, het opstellen van een testament (Metis Notarissen) en ontspannende activiteiten zoals ‘Zing je sterk’, Tai Chi en mindfulness.

De reacties van de bezoekers waren positief. Zij waarderen het symposium om het informele karakter, de uitstekende presentaties en de mogelijkheid om andere patiënten te ontmoeten. Het symposium werd georganiseerd door de afdeling Medische Oncologie van het MUMC+ in samenwerking met Borstkanker Vereniging Nederland. Het patiëntensymposium werd financieel mogelijk gemaakt door bijdragen van Daiichi Sankyo, Eli Lilly, Gilead, MSD, Menarini group, Novartis, Pfizer en Seagen.

Symposium gemist? Kijk het hier terug of klik op de welkom slide hieronder. De afzonderlijke presentaties kunt u ook hieronder bekijken.

welkom slide borstkankersymposium 2023

​​​​​​Video  symposium
Sluit de enquête