Om deze website te kunnen gebruiken dient u Javascript in te schakelen.

Nieuws

Verder leven met angst na kanker

Vanaf 1 februari 2021 wordt de behandeling "Verder leven met angst na kanker" aangeboden. Twee oncologie psychologen binnen het Oncologie Centrum zijn hierin getraind. De behandeling "Verder leven met angst na kanker" is speciaal ontwikkeld om mensen met een hoge angst voor terugkeer van de kanker te helpen.

Het doel van de behandeling is niet dat de angst helemaal weggaat, maar dat de angst uw leven minder beheerst. U leert zelf meer grip te krijgen op de angst. De behandeling bestaat uit 8 gesprekken (5 reguliere sessies van 60 min en 3 beeldbelsessies van 20 min). Daarnaast is er een online omgeving waarop u zelf kunt werken aan herstel d.m.v. oefeningen die aansluiten bij de gesprekken. Er wordt van u verwacht dat u actief met de behandeling aan de slag gaat. U gaat samen met uw psycholoog een persoonlijk angstmodel maken en individuele doelen opstellen. Thema’s die centraal staan zijn: het herkennen van uitlokkers; het ombuigen van niet-helpende gedachten naar helpende gedachten; oefenen met nieuw gedrag; aandacht en ontspanning; aanwenden van krachtbronnen; steun uit uw omgeving vragen; en hoe nu verder. De behandeling is al eerder onderzocht door het Radboudumc en effectief gebleken in het verminderen van angst bij mensen met kanker. Ook de eerste ervaringen van deelnemers in het in het MUMC+ zijn positief.

Herkent u zich hierin? Maak het bespreekbaar met uw behandelend arts of verpleegkundige. Zij kunnen u verwijzen naar een psychosociale zorgverlener om u verder te helpen.

Sluit de enquête