Week van de zeldzame kankers

Het is de Week van de Zeldzame Kankers. Ook wij als Maastricht UMC+ Comprehensive Cancer Center houden ons bezig met de behandeling van en onderzoek naar zeldzame kankers.

Een orgaan dat na de puberteit bijna volledig verdwijnt, maar in zeldzame gevallen weer in grootte kan toenemen en zelfs een tumor kan herbergen: de thymus, ook bekend als de zwezerik. Arts-onderzoeker Florit Marcuse onderzocht dit relatieve onbekende orgaan en constateerde dat de zorg voor deze patiënten verder verbeterd kan worden, zowel in Nederland als daarbuiten.
https://oncologie.mumc.nl/actueel/nieuws/als-het-onbekendste-orgaan-verwijderd-moet-worden 

Artificiële intelligentie (AI) zou een rol kunnen spelen bij een betere diagnostiek bij tumoren in de thymus. Een onderzoeksteam, onder leiding van @Maastro en het @Maastricht UMC+, heeft een subsidie van bijna 4 ton ontvangen van het Hanarth Fonds om deze rol van AI te onderzoeken en ontwikkelen.
https://www.mumc.nl/actueel/nieuws/subsidie-om-behandeling-thymustumoren-te-verbeteren-met-hulp-van-ai 

Ons door VWS erkende expertisecentrum hersentumoren werkt aan de verbetering van de overlevingskans/ kwaliteit van leven voor mensen met een hersentumor:
- https://oncologie.mumc.nl/actueel/nieuws/hersentumorcentrum-limburg-nederlands-en-europees-expertisecentrum 
- https://oncologie.mumc.nl/error-studie-glioblastomen-open 
- https://oncologie.mumc.nl/team-neuro-oncologie-ontvangt-cheque-twv-35324-euro-voor-onderzoek 

En we doen onderzoek met een nieuwe stof om een onbekende primaire tumor (PTO) te achterhalen bij uitgezaaide kanker: https://www.mumc.nl/actueel/nieuws/kwf-subsidie-voor-onderzoek-met-nieuwe-stof-op-zoek-naar-onbekende-primaire-tumor  


Meer informatie op de website van het patiëntenplatform zeldzame kankers: https://zeldzamekankers.nl/week-van-de-zeldzame-kankers-2023

Sluit de enquête