Om deze website te kunnen gebruiken dient u Javascript in te schakelen.

Baarmoederkanker

Operatie
De operatie bestaat uit het verwijderen van de baarmoeder en mogelijk het weefsel rondom de baarmoeder, de eierstokken, de eileiders en de lymfklieren in de buik.

Bestraling (radiotherapie)
Bestraling is een behandeling waarbij de tumor wordt bestraald met radioactieve stralen. Cellen raken hierdoor beschadigd en gaan dood. Door de bestraling wordt tumorgroei afgeremd en mogelijk wordt de tumor ook door de bestraling verkleind. Bestraling bij baarmoederhalskanker kan uitwendig of inwendig plaats vinden. Radiotherapie vindt plaats in de MAASTRO clinic.

Inwendige bestraling ( brachytherapie)
Bij inwendige bestraling, ook wel brachytherapie genoemd, wordt radioactief materiaal in het lichaam dichtbij of in de tumor aangebracht. Inwendige bestraling wordt vooral toegepast op plaatsen in het lichaam die vrij gemakkelijk te bereiken zijn. Bij inwendige bestraling worden holle buisjes (bronhouders) geplaatst in de holte of in het weefsel waarin de tumor of eventuele kankercellen zich bevinden. Vervolgens worden  radioactieve bronnen in de buisjes geplaatst. Gedurende de tijd dat de stralingsbronnen zich in het lichaam bevinden, moet u in een speciale behandelruimte verblijven. In verband met de straling heeft deze kamer speciale voorzieningen.

Chemotherapie
Chemotherapie is een behandeling met medicijnen (cytostatica). Chemotherapie werkt doordat het een remmend effect heeft op de deling van cellen. Kankercellen kennen een ongeremde groei, die zich niet houdt aan de grenzen van de borst of andere organen. Zij delen zich sneller dan andere lichaamscellen en zijn daardoor ook gevoeliger voor de remmende werking van chemotherapie. Door de remming van celdeling kunnen tumoren niet meer groeien. Hierdoor gaan de cellen in de tumor dood en worden dan door het lichaam opgeruimd. Bijwerkingen zijn afhankelijk van het soort medicijn die u krijgt.

Hormoontabletten
Hormoontabletten vormen vaak een ondersteunende behandeling om het bloedverlies te verminderen of te stoppen.