Om deze website te kunnen gebruiken dient u Javascript in te schakelen.
 • Borstvlieskanker
  De behandelingen voor borstvlieskanker zijn echter beperkt. Genezing of langdurige overleving is eigenlijk niet mogelijk. Als genezing niet meer mogelijk is en de behandeling gericht is op het verminderen en/of wegnemen van klachten dan spreekt men van palliatieve behandeling.

  Chemotherapie
  Chemotherapie wordt als palliatieve behandeling ter vermindering van klachten.

  Chemotherapie is een behandeling met medicijnen (cytostatica). Chemotherapie werkt doordat het een remmend effect heeft op de deling van cellen. Kankercellen kennen een ongeremde groei, die zich niet houdt aan de grenzen van de borst of andere organen. Zij delen zich sneller dan andere lichaamscellen en zijn daardoor ook gevoeliger voor de remmende werking van chemotherapie. Door de remming van celdeling kunnen tumoren niet meer groeien. Hierdoor gaan de cellen in de tumor dood en worden dan door het lichaam opgeruimd.

  Bestraling (radiotherapie)
  Bestraling wordt als palliatieve behandeling ter vermindering van klachten. Bestraling is een behandeling waarbij de tumor wordt bestraald met radioactieve stralen. Cellen raken hierdoor beschadigd en gaan dood. Door de bestraling wordt tumorgroei afgeremd en wordt mogelijk de tumor ook door de bestraling verkleind.

  Operatie
  Er wordt geen operatie verricht om te genezen van de borstvlieskanker. Wel wordt een operatie overwogen om klachten van kortademigheid of vocht op de longen te verminderen.

  VATS (Video Assisted Thoracoscopic Surgery)
  De operatie wordt uitgevoerd in uw borstkas waarbij gebruik wordt gemaakt van videobeelden. Een kijkbuis ( thoracoscoop) heeft aan het einde een videocamera en een lichtbron.  Deze wordt in een opening in uw huid tussen de ribben in de borstkas geschoven waardoor de borstkas goed bekeken kan worden. De beelden worden weergegeven op een TV-scherm. Zoveel mogelijk tumor zal verwijderd worden om de klachten die te maken hebben met de tumor te verminderen.

  Lees meer

Sluit de enquête