Om deze website te kunnen gebruiken dient u Javascript in te schakelen.

Borstvlieskanker (Mesothelioom)

Diagnostiek

Als er een vermoeden bestaat dat er bij u sprake is van borstvlieskanker dan wordt u doorverwezen naar een specialist. De specialist laat in overleg met u een aantal diagnostische testen uitvoeren. Welke onderzoeken dit zijn is afhankelijk van meerdere factoren en kunnen per persoon verschillen.

 • Borstvlieskanker

  Uw behandelend arts bepaalt in overleg met u welke onderzoeken er nodig zijn voor het stellen van de diagnose en het opstellen van het behandelplan. Alle genoemde onderzoeken kunnen van toepassing zijn, maar dit hoeft niet. Welke onderzoeken er plaats vinden, hangt onder andere af van uw conditie, leeftijd en het stadium van de ziekte.

  CT-scan (computertomografie)

  Lees meer

 • Bloedonderzoek

  Bloedonderzoek is een standaardonderzoek dat bijna altijd plaatsvindt. Op basis van de klachten en de verdenking wordt bepaald op welke afwijkingen het bloed onderzocht wordt. Na afname wordt het bloed naar het laboratorium gestuurd waar het wordt nagekeken. U kunt laten bloed prikken bij het diagnostisch centrum op de begane grond van het Maastricht UMC+. Heeft u echter een afspraak in het Oncologie Centrum dan kunt u eveneens tussen 8.00 uur en 16.00 uur bloed laten prikken in de polikliniek.

 • Pleurapunctie

  Een pleurapunctie is een onderzoek om na te gaan of er vocht tussen de longvliezen (pleurabladen) aanwezig is. Wanneer dit het geval is, wordt met een naald het vocht opgezogen. Waarna het vocht wordt onderzocht in het laboratorium.

  Dit onderzoek wordt uitgevoerd op de longfunctie afdeling.

 • Klierpunctie

  Bij een klierpunctie wordt een naald ingebracht in een klier om vocht of klierweefsel af te zuigen. Het verkregen kliermateriaal wordt vervolgens in het laboratorium onderzocht.

  Een klierpunctie vindt plaats op de afdeling longfunctie of op de afdeling radiologie indien de klier te diep ligt.

 • Diagnostische fietsergometrie met ventilatiemeting (fietstest)

  Een fietstest wordt gedaan om te kijken tot welke inspanning u in staat bent en hoe uw longen functioneren tijdens inspanning. Het onderzoek wordt gedaan met een soort hometrainer en meetapparatuur.

  Het onderzoek vindt plaats op de afdeling longfunctie

Sluit de enquête