Chronische leukemie

Behandelingen

Iedere patient is uniek, dit betekent dat de behandelend arts kan afwijken van onderstaande mogelijke behandelingen. De keuze voor de behandeling zal afhangen van een aantal factoren, waaronder het type leukemie, leeftijd en de algemene gezondheid.

 • Waakzaam afwachten

  Als er sprake is van geen of weinig (ernstige) klachten en zijn bloedwaardes nog acceptabel? Dan kan de hematoloog u voorstellen om te wachten met behandelen. U blijft wel onder controle van de hematoloog en zodra er iets verandert in uw situatie wordt opnieuw bekeken of de start van de behandeling wel of niet zinvol is.

 • Chemotherapie

  Chemotherapie is een behandeling met medicijnen die we cytostatica noemen.

  Chemotherapie werkt doordat het een remmend effect heeft op de deling van cellen. Alle cellen in het lichaam delen zich om zich te kunnen vernieuwen. Kankercellen kennen een ongeremde groei. Zij delen zich sneller dan andere lichaamscellen en zijn daardoor ook gevoeliger voor de remmende werking van chemotherapie. Door de remming van celdeling kunnen tumoren niet meer groeien. Hierdoor gaan de cellen in de tumor dood en worden dan door het lichaam vernietigd. Doordat chemotherapie ook effect heeft op niet kwaadaardige cellen, kunnen bijwerkingen ontstaan van chemotherapie.

  Behandeling met chemotherapie vindt meestal plaats op het dagcentrum interne geneeskunde of op de verpleegafdeling.

 • Immunotherapie

  Wanneer er sprake blijkt te zijn van uitzaaiingen of in geval van tumorcellen in de schildwachtklier komt u mogelijk in aanmerking voor immunotherapie. U wordt dan doorverwezen naar de medisch oncoloog. Immunotherapie zorgt ervoor dat het eigen afweersysteem gestimuleerd wordt om de kankercellen in uw lichaam te bestrijden door kankercellen zichtbaar te maken voor het afweersysteem of door het afweersysteem te versterken. Er wordt veel onderzoek gedaan naar immunotherapie.

 • Doelgerichte therapie

  Doelgerichte therapie is een behandeling met medicijnen die de celdeling van kankercellen remmen of kankercellen doden. Doelgerichte therapie wordt ook wel targeted therapy genoemd.
  De werking van doelgerichte therapie verschilt per medicijn en hangt af van het doel waarop het medicijn is gericht. Doelgerichte medicijnen kunnen werken aan de buitenkant of aan de binnenkant van een cel.

  Doelgerichte therapie grijpt op specifieke eigenschappen van kankercellen of hun omgeving in en brengt daardoor meestal minder schade toe aan gezonde cellen dan bijvoorbeeld chemotherapie.

 • Ondersteunende behandeling

  Naast het bestrijden van de ziekte kan het zijn dat u ondersteunende behandelingen nodig heeft. U kunt daarbij denken aan medicatie ter bestrijding van klachten of bestraling om pijn te bestrijden. Soms zijn bloedtransfusies noodzakelijk. Uw arts bespreekt met u wat in uw situatie de beste behandeling is bij de klachten die u heeft.

 • Stamceltransplantatie

  Beenmerg is het zachte spons-achtige materiaal binnenin de botten.  Stamcellen, zijn primitieve, onrijpe bloedcellen die leven in het beenmerg. Stamcellen zijn in staat in een ander celtype te veranderen. Het zijn als het ware de moedercellen van alle cellen in het bloed en zorgen voor de aanmaak van rode bloedcellen, witte bloedcellen en bloedplaatjes. Na een proces van rijping worden deze bloedcellen aan het bloed afgegeven. De rode bloedcellen zorgen voor zuurstoftransport in het lichaam, de bloedplaatjes helpen het bloed te stollen, de witte bloedcellen beschermen tegen infecties. Al deze cellen zijn nodig voor het lichaam om te kunnen overleven.

  Bij een stamceltransplantatie worden stamcellen na een speciale voorbehandeling verzameld en bewerkt om daarna via het infuus aan de patient te geven. Soms zijn die stamcellen van de patient zelf (autoloog), soms van een donor (allogeen).