Om deze website te kunnen gebruiken dient u Javascript in te schakelen.

Kankersoorten

Diagnostiek

Als er een vermoeden is van erfelijke kanker, dan kunnen we onderzoek doen in de familie. Een klinisch geneticus of genetisch consulent brengt in kaart hoe vaak kanker in de familie voorkomt en bepaalt of er reden is voor DNA-onderzoek bij een familielid met kanker.Erfelijkheidsonderzoek start doorgaans met stamboomonderzoek, eventueel opvragen van medische gegevens en kan mogelijk gevolgd worden door  DNA-onderzoek.

 • DNA onderzoek
  Met een DNA-onderzoek kan worden vastgesteld of iemand een erfelijke aanleg (genmutatie) heeft voor kanker.

  Een erfelijke aandoening ontstaat door een ‘foutje’ in een van de genen. Zo’n foutje of afwijking noemen we een ‘mutatie’, of een verandering in het erfelijke materiaal waardoor het gen niet meer goed werkt. Als blijkt dat er aanwijzingen zijn voor een erfelijke aanleg voor kanker in de familie, dan komt u mogelijk in aanmerking voor DNA-onderzoek. 

  Lees meer

 • Stamboomonderzoek
  Met stamboomonderzoek wordt de ziektegeschiedenis van uw familie in kaart gebracht.

  Bent u de eerste uit de familie die bij een klinisch geneticus of de genetisch consulent komt, dan maken we eerst een stamboom met u. Daarvoor is het belangrijk om te weten bij wie welke soorten kanker voorkwamen, en op welke leeftijd.
  Soms is het nodig om medische gegevens van familieleden op te vragen. Hiervoor moeten mensen (of hun nabestaanden) eerst schriftelijk toestemming geven.

  Documenten
Sluit de enquête