Hersentumoren

Behandelingen

De behandeling van een hersentumor is afhankelijk van verschillende factoren. In de eerste plaats bepaalt het stadium van de kanker de behandeling. Het stadium wordt bepaald door: de kwaadaardigheid, de grootte van de tumor; de doorgroei naar omringend weefsel en de aanwezigheid van mogelijke uitzaaiingen. Daarnaast bepalen ook persoonlijke factoren, zoals algemene conditie en  leeftijd  mede de behandelingsmogelijkheden.

Omdat de behandeling steeds meer op maat (gepersonaliseerd) gegeven wordt, is het onmogelijk alle afwegingen hier in detail te bespreken. Het is echter wel belangrijk dat u zelf goed begrijpt wat er aan de hand is. Vraag daarom uw behandelteam om uitleg als het u nog niet helemaal duidelijk is. Neem de tijd om tot een goed besluit te komen en vraag desnoods een nieuw gesprek aan. Voor het omgaan met deze ziekte is het belangrijk dat u alles goed begrepen heeft, dat het behandelplan samen met u is opgesteld en dat u daar ook volledig achter kunt staan. Wij zijn er om u te helpen bij het vaststellen van het beste behandelplan.

 

 • Neurochirurgische operatie (algemeen)

  De meeste hersentumoren kunnen nooit volledig verwijderd worden, waardoor afhankelijk van de aard van de tumor, nog nabehandeling nodig is. Sommige hersentumoren zijn moeilijk benaderbaar omdat de tumor in een hersengebied ligt met een belangrijke functie. Er kan dan met behulp van neuronavigatie tijdens operatie de veiligste route bepaald worden naar de tumor toe, kwetsbare hersengebieden kunnen dan zo goed mogelijk ontweken worden. Ook kan er gekozen worden voor een operatie waarbij de patiënt wakker is en voortdurend gecontroleerd kan worden of de chirurg te dicht in de buurt van belangrijke hersengebieden komt.

 • Craniotomie

  Een craniotomie is een chirurgische ingreep waarbij een stuk van de schedel tijdelijk wordt verwijderd om bij uw hersenen te kunnen. Hier vindt u meer informatie over de operatie.

 • Penfield-operatie (wakker-operatie)

  Het MUMC+ is een van de weinige klinieken in Nederland waar de Penfield-procedure, de wakker-operatie, wordt uitgevoerd. Dat is een operatie aan de hersenen, bijvoorbeeld om een tumor te verwijderen, terwijl de patiënt volledig bij bewustzijn is.

 • Bestraling hersentumor

  Radiotherapie is een behandeling waarbij er met straling kankercellen kapot gemaakt worden. Tegenwoordig wordt de radiotherapie gegeven met hoogwaardige technische apparaten, waarmee zeer gericht behandeld wordt en de bijwerkingen minder zijn dan voorheen. Bestraling wordt ingezet om achtergebleven tumorcellen na de operatie te behandelen of voor een tumor die niet geopereerd kan worden. De deeltjes waarmee bestraald wordt zijn bijna altijd fotonen (lichtdeeltjes), maar een enkele keer worden ook elektronen of protonen ingezet. Bestraling wordt regelmatig samen met chemotherapie ingezet om het effect van de bestraling te versterken. Het doel van een radicale behandeling is gericht op het kapot bestralen van zoveel mogelijk kankercellen en bij voorkeur alle kankercellen. Indien u ongeneeslijk ziek bent kan het doel ook palliatief zijn, waarbij er naar klachtenverlichting gestreefd wordt of behoud van kwaliteit van leven. Als u voor een hersentumor of een uitzaaiing in de hersenen bestraald gaat worden zijn een aantal voorbereidingen noodzakelijk zoals het maken van een masker, een nieuwe CT scan en vaak ook een nieuwe MRI scan. Bestraling vindt plaats in MAASTRO clinic

 • Chemotherapie

  Chemotherapie is een behandeling met medicijnen die we cytostatica noemen.

  Chemotherapie werkt doordat het een remmend effect heeft op de deling van cellen. Alle cellen in het lichaam delen zich om zich te kunnen vernieuwen. Kankercellen kennen een ongeremde groei. Zij delen zich sneller dan andere lichaamscellen en zijn daardoor ook gevoeliger voor de remmende werking van chemotherapie. Door de remming van celdeling kunnen tumoren niet meer groeien. Hierdoor gaan de cellen in de tumor dood en worden dan door het lichaam vernietigd. Doordat chemotherapie ook effect heeft op niet kwaadaardige cellen, kunnen bijwerkingen ontstaan van chemotherapie.

  Behandeling met chemotherapie vindt meestal plaats op het dagcentrum interne ziekten of op de verpleegafdeling. Hier vindt u meer informatie over de verschillende soorten chemotherapie bij hersentumoren.

 • Uitzaaiingen in de hersenen

  Regelmatig komt het voor dat tumoren (met name longkanker, maar ook borstkanker en melanoom) uitzaaiingen in de hersenen veroorzaken. Deze uitzaaiingen kunnen neurologische klachten geven afhankelijk van plek waar ze zich bevinden in de hersenen. Er zijn verschillende behandelingsmogelijkheden zoals bestraling van de gehele hersenen, stereotactische (hoge precisie) bestraling van een beperkt aantal uitzaaiingen in de hersenen, chemotherapie of immunotherapie, neurochirurgie of behandeling gericht op klachten met medicatie, zoals dexamethason. Om een goede keuze te maken tussen verschillende behandelingsmogelijkheden wordt uw situatie besproken op een multidisciplinair overleg en wordt het advies gebaseerd op de Nederlandse richtlijn. Het belangrijkste doel van de behandeling is behoud van kwaliteit van leven en bij voorkeur zo lang mogelijk.

 • Nazorg bij een hersentumor

  Na uw behandeling in het Maastricht UMC+ volgt het neuro-oncologie team uw gezondheid. U komt regelmatig op controle, waarbij wordt gekeken of een behandeling goed heeft gewerkt en hoe u herstelt. Hier leest u meer over wat u kunt verwachten.