Om deze website te kunnen gebruiken dient u Javascript in te schakelen.

Kankersoorten

Behandeling

Uw behandeling wordt op maat gegeven. Daarom bespreken wij met u wat uw situatie is en wat de mogelijke vormen van behandeling zijn. Uiteindelijk kiest u zelf welke behandeling u wenst. Het is daarom belangrijk dat u goed begrijpt wat er aan de hand is. Zodat u een goed besluit kunt nemen over uw behandeling. Vraag ons gerust om uitleg als het u nog niet helemaal duidelijk is. Neem uw tijd! Het belangrijkste is dat u tot een goed besluit komt. Vraag bijvoorbeeld een nieuw gesprek aan als u dat nodig heeft.

Om goed om te kunnen gaan met deze ziekte is het belangrijk dat u alles goed begrepen heeft. Het behandelplan moet samen met u opgesteld zijn, zodat u daar volledig achter kunt staan. Wij zijn er om u te helpen bij het kiezen van de best passende zorg.

De behandeling van een hersentumor is afhankelijk van verschillende factoren. In de eerste plaats bepaalt het stadium van de kanker uw behandeling. Het stadium wordt bepaald door: de kwaadaardigheid, de grootte van de tumor; de doorgroei naar omringend weefsel en de aanwezigheid van mogelijke uitzaaiingen. Daarnaast bepalen ook persoonlijke factoren, zoals algemene conditie en  leeftijd,  de behandelingsmogelijkheden.

Behandeling is maatwerk

 • Neurochirurgische operatie

  De meeste hersentumoren kunnen nooit volledig verwijderd worden. Bij sommige soorten tumoren is daarom nog nabehandeling nodig. Sommige hersentumoren zijn moeilijk te bereiken omdat de tumor in een hersengebied ligt met een belangrijke functie. We gebruiken dan zogenaamde neuronavigatie tijdens de operatie. Zodat we de veiligste route naar de tumor toe kunnen kiezen. Kwetsbare hersengebieden kunnen dan zo goed mogelijk ontweken worden. Ook kan er gekozen worden voor een operatie waarbij de patiënt wakker is. We kunnen dan door contact met de patiënt steeds controleren of de chirurg te dicht in de buurt van belangrijke hersengebieden komt.

 • Bestraling hersentumor

  Radiotherapie of bestraling is een behandeling waarbij er met straling kankercellen kapot gemaakt worden. Tegenwoordig wordt de radiotherapie gegeven met hoogwaardige technische apparaten, waarmee zeer gericht behandeld wordt. Daardoor hebben patiënten minder bijwerkingen dan vroeger. Bestraling wordt ingezet om achtergebleven tumorcellen na de operatie te behandelen of bij een tumor die niet geopereerd kan worden. De bestraling bestaat bijna altijd uit fotonen (lichtdeeltjes). Soms worden er ook elektronen of protonen ingezet. Meer informatie over deze verschillende vormen van bestraling vindt u op de website van Maastro. Bestraling wordt regelmatig samen met chemotherapie ingezet. Zodat de chemotherapie het effect van de bestraling kan versterken. Het doel van radiotherapie is het kapot stralen van zoveel mogelijk en bij voorkeur alle, kankercellen. Als u ongeneeslijk ziek bent kan bestraling klachten verlichten of u helpen om de kwaliteit van uw leven langer te behouden. Als u voor een hersentumor of een uitzaaiing in de hersenen bestraald gaat worden zijn een aantal voorbereidingen noodzakelijk zoals het maken van een masker, een nieuwe CT scan en vaak ook een nieuwe MRI scan. Bestraling vindt plaats bij MAASTRO. Maastro zit in hetzelfde gebouw als de polikliniek van het Oncologie Centrum en biedt verschillende vormen van radiotherapie.

  Lees meer

 • Uitzaaiingen in de hersenen

  Regelmatig komt het voor dat tumoren uitzaaiingen in de hersenen veroorzaken. Dit gebeurt met name bij patiënten met longkanker, maar ook bij borstkanker en melanoom. Deze uitzaaiingen kunnen neurologische klachten geven afhankelijk van plek waar ze zich bevinden in de hersenen. Er zijn verschillende behandelingsmogelijkheden zoals bestraling van de gehele hersenen, stereotactische (hoge precisie) bestraling van een beperkt aantal uitzaaiingen in de hersenen, chemotherapie of immunotherapie, neurochirurgie of behandeling gericht op klachten met medicatie, zoals dexamethason. Om een goede keuze te maken tussen verschillende behandelingsmogelijkheden wordt uw situatie besproken op een multidisciplinair overleg en wordt het advies gebaseerd op de Nederlandse richtlijn. Het belangrijkste doel van de behandeling is behoud van kwaliteit van leven en bij voorkeur zo lang mogelijk.

  Lees meer

 • Chemotherapie

  Chemotherapie is een behandeling met medicijnen die we cytostatica noemen. Chemotherapie werkt doordat het een remmend effect heeft op de deling van cellen. Alle cellen in het lichaam delen zich om zich te kunnen vernieuwen. Kankercellen kennen een ongeremde groei. Zij delen zich daarom sneller dan andere lichaamscellen en zijn daardoor ook gevoeliger voor de remmende werking van chemotherapie. Doordat de celdeling minder wordt, komen er minder cellen bij en kunnen de tumoren niet meer groeien. Hierdoor gaan de cellen in de tumor dood. Chemotherapie heeft ook effect op niet-kwaadaardige cellen. Daardoor kunnen bijwerkingen ontstaan van chemotherapie. Behandeling met chemotherapie vindt meestal plaats op het MUMC+ Dagcentrum Interne Ziekten of op de verpleegafdeling. Hieronder vindt u meer informatie over de verschillende soorten chemotherapie bij hersentumoren.

  Lees meer

 • Craniotomie
  Een craniotomie is een chirurgische ingreep waarbij een stuk van de schedel tijdelijk wordt verwijderd om bij uw hersenen te kunnen. Hier vindt u meer informatie over de operatie.
 • Penfield-operatie (wakker-operatie)
  Het MUMC+ is een van de weinige klinieken in Nederland waar de Penfield-procedure, de wakker-operatie, wordt uitgevoerd. Dat is een operatie aan de hersenen, bijvoorbeeld om een tumor te verwijderen, terwijl de patiënt volledig bij bewustzijn is.
 • Nazorg bij een hersentumor
  Na uw behandeling in het Maastricht UMC+ volgt het neuro-oncologie team uw gezondheid. U komt regelmatig op controle, waarbij wordt gekeken of een behandeling goed heeft gewerkt en hoe u herstelt. Hier leest u meer over wat u kunt verwachten.
Sluit de enquête