Om deze website te kunnen gebruiken dient u Javascript in te schakelen.

Kankersoorten

Diagnostiek

Bij verdenking op een hersentumor wordt u verwezen naar een neuroloog met als aandachtsgebied “hersentumoren”. Deze verricht neurologisch onderzoek. Indien er daadwerkelijk sprake is van verdenking is op een hersentumor dan laat de neuroloog een CT scan en/of MRI scan van het hoofd maken. Deze scan wordt dan beoordeeld door een radioloog. Op basis van de scan wordt gekeken óf er sprake is van een hersentumor  Daarnaast kan de MRI scan ook een indruk geven of verwijdering van de tumor veilig mogelijk is. Soms wordt gebruik gemaakt van aanvullende MRI technieken. Ook zijn er nog een aantal andere onderzoeken die gedaan kunnen worden. Op deze pagina leest u hier meer over.

 • CT-scan (computertomografie)

  Bij een CT-scan worden er met behulp van röntgenstraling meerdere dwarsdoorsnede foto's van weefsel en organen in het lichaam gemaakt. Tijdens het onderzoek wordt u liggend op een beweegbare tafel door een ronde opening geschoven. Het apparaat maakt, terwijl de tafel verschuift, een serie foto's, waarop "plakjes" van het weefsel of organen staan afgebeeld. Deze foto's kunnen met behulp van een computer een beeld geven van een mogelijke tumor. Deze beelden worden achteraf beoordeeld door de radioloog.

  Lees meer

 • MRI

  MRI staat voor Magnetic Resonance Imaging, ook wel magneetscan genoemd. Met een MRI-scan worden afbeeldingen gemaakt van organen en weefsels. Door radiogolven in combinatie met een grote, sterke magneet ontstaan signalen in het lichaam die de computer weer opvangt en verwerkt tot een afbeelding. Een MRI is een grote magneet waar u helemaal ingeschoven wordt. U ligt als ware in een soort tunnel. Het is belangrijk dat u tijdens de scan stil ligt en ontspant.  Dit onderzoek vindt plaats op de afdeling radiologie. 

 • Craniotomie
  Een craniotomie is een chirurgische ingreep waarbij een stuk van de schedel tijdelijk wordt verwijderd om bij uw hersenen te kunnen. Hier vindt u meer informatie over de operatie.
 • Stereotactisch of navigatiegeleid biopt
  Bij een stereotactisch of navigatiegeleid biopt wordt er een klein stukje weefsel afgenomen uit de afwijking die in uw hersenen is vastgesteld. De neurochirurg bepaalt welke van de 2 technieken gebruikt wordt. Hier vindt u meer informatie over deze twee technieken.
 • Penfield-operatie (wakker-operatie)

  Het MUMC+ is een van de weinige klinieken in Nederland waar de Penfield-procedure, de wakker-operatie, wordt uitgevoerd. Dat is een operatie aan de hersenen, bijvoorbeeld om een tumor te verwijderen, terwijl de patiënt volledig bij bewustzijn is.

Sluit de enquête