Hersentumoren

Hersentumoren

In Nederland wordt per jaar bij ongeveer 1200 patiënten een kwaadaardige hersentumor gediagnosticeerd. Het betreft vooral patiënten tussen de 50 en 75 jaar. Een kwaadaardige hersentumor komt vaker voor bij mannen als bij vrouwen. De overlevingskans is afhankelijk van het stadium. Over het algemeen zijn de overlevingskansen niet zo goed.

Een hersentumor is een gezwel in de hersenen. Dit gezwel kan goedaardig of kwaadaardig zijn. Dat ligt eraan hoe de cellen waaruit het gezwel bestaat zich gedragen. De oorzaak van een hersentumor blijft meestal onbekend. In zeldzame gevallen kan een hersentumor deel uitmaken van een erfelijk tumorsyndroom, bijvoorbeeld Lynch syndroom. U kunt met uw behandelaar bespreken of er een reden voor verwijzing naar een klinisch genetisch centrum in een academisch ziekenhuis is.

Tekening hersenen De ligging van een hersentumor is van groot belang. De hersenen zijn opgebouwd uit de grote hersenen, de kleine hersenen en de hersenstam. De ligging van de hersentumor en de snelheid waarmee deze zich ontwikkelt, bepalen de klachten die hij kan veroorzaken. Deze klachten kunnen zeer uiteenlopend zijn. Er kan bijvoorbeeld hoofdpijn optreden die langzaam erger wordt en die al dan niet gepaard gaat met misselijkheid, braken en een verlaging van het bewustzijn. Ook kunnen er uitvalsverschijnselen ontstaan, zoals verlammingsverschijnselen, problemen met het vinden van de juiste woorden, spraakstoornissen, gedragsveranderingen en vergeetachtigheid. Ook kunnen er aanvallen van epilepsie optreden, variërend van "lichte" tot "grotere" aanvallen.

Het is lang niet altijd zo dat al deze klachten altijd aanwezig zijn. Soms komt een hersentumor toevallig aan het licht, naar aanleiding van een onderzoek voor andere problemen.