Hoofd-halskanker

Hoofd- halskanker

Kanker in het hoofd-halsgebied is een veel voorkomende vorm van kanker in Nederland. Het aantal mensen dat de diagnose krijgt neemt ieder jaar toe en ook jongere mensen lopen steeds meer risico.  

Wat is het?
Hoofd-halskanker is een verzamelnaam voor onder andere: keelkanker, mondkanker, kanker in het oor, neuskanker, speekselklierkanker, tongkanker en strottenhoofdkanker. 

KeelkankerKeelkanker MondkankerMondkanker
NeusbijholtekankerNeusbijholte kanker SpeekselklierkankerSpeekselklierkanker
StrottenhoofdkankerStrottenhoofdkanker TongkankerTongkanker

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De oorzaak
Roken en alcohol gebruik zijn risico factoren die een rol kunnen spelen in het ontstaan van kanker in het hoofd-hals gebied. Het Humane Papilloma Virus (HPV) kan eveneens een rol spelen in het ontstaan van hoofd-halskanker. Het risico kan toenemen als kanker in de mond, long of keel voorkomt in de familie.

De klachten
Klachten zijn niet voor elk soort hoofd-halskanker hetzelfde. Klachten die kunnen optreden zijn onder andere: pijn die soms uitstraalt naar de oren, zwellingen in de hals, kauw en slikklachten, heesheid, neusbloedingen, verstopte oren, gewichtsverlies. Helaas worden de meeste tumoren in het mond- en keelgebied pas in een later stadium opgespoord. De symptomen worden niet altijd herkend en de meeste tumoren in dit gebied groeien vrij snel. Het is dus van groot belang de ziekte in een zo vroeg mogelijk stadium te kunnen herkennen.