Huidkanker

Huidkanker

Het aantal patiënten met huidkanker neemt elk jaar toe. Jaarlijks krijgen ongeveer 37.000 mensen de diagnose huidkanker.

Wat is het?
Huidkanker ontstaat bijna altijd in de bovenste laag van de huid: de opperhuid. Vormen van huidkanker zijn basaalcelcarcinoom (BCC) (ontstaat in de kiemcellen van de opperhuid), plaveiselcelcarcinoom (ontstaat in de bovenste laag van de opperhuid) en melanoom.

BasaalcelcarcinoomBasaalcelcarcinoom MelanoomMelanoom

PlaveiselcelcarcinoomPlaveiselcelcarcinoom

Oorzaak
Huidkanker ontstaat vaak mede door teveel blootstelling aan ultraviolette straling. Ultraviolette straling komt voor in zonlicht, maar ook in zonnebanken, hoogtezonnen en solaria. Wordt de huid te vaak bloot gesteld aan ultraviolette straling, dan kunnen huidcellen beschadigen, hetgeen op langere termijn kan leiden tot huidkanker.
Mensen met een lichte huid, die snel verbranden hebben bovendien een groter risico op het ontwikkelen van huidkanker.
Een overmatige blootstelling aan ultraviolette straling tijdens de kinderjaren kan op latere leeftijd leiden tot een hoger risico op huidkanker.
Huidkanker kan in zeldzame gevallen een erfelijke oorzaak hebben. U kunt met uw behandelaar bespreken of er een reden voor verwijzing naar een klinisch genetisch centrum in een academisch ziekenhuis is.

Symptomen
Basaalcelcarcinoom komt het meeste voor in het gezicht en op het hoofd, maar kan ook op andere plekken ontstaan. Het begint als een klein glad, glazig bolletje dat langzaam groeit.

Het plaveiselcelcarcinoom ontstaat doorgaans op een plek die veel en vaak heeft bloot gestaan aan ultraviolette straling, denk aan handruggen, gezicht en nek. Meestal begint het als een bleekroze, ruw knobbeltje, soms met een schilferig wit centraal gedeelte.