Melanoom

Melanoom

Wat is het?
In Nederland wordt jaarlijks bij 4.500 tot 5.000 personen een nieuw melanoom (‘kwaadaardige moedervlek’) gediagnosticeerd. Melanomen kunnen op elke leeftijd ontstaan, met een piek tussen de 45 en 75 jaar. Het melanoom van de huid is een vorm van huidkanker die uitgaat van de pigmentcellen (=melanocyten), die overal in de huid voorkomen. In vergelijking met ander soorten huidkanker is het melanoom een agressief groeiende tumor die de neiging heeft om uit te zaaien naar andere delen van het lichaam.

Oorzaak
Aangenomen wordt dat overmatige blootstelling aan zonlicht een risicofactor is bij het ontstaan van een melanoom. Ook het huidtype speelt een rol, waarbij mensen met een lichte huid, sproeten en blonde of rossige haren meer risico lopen. Mensen die snel verbranden in de zon hebben een hoger risico om huidkanker, en dus ook een melanoom te ontwikkelen. Tenslotte kan ook erfelijkheid een rol spelen.

Symptomen
Veranderingen in de huid die kunnen wijzen op een (beginnend) melanoom, kunnen ontstaan in bestaande moedervlekken maar ook op nieuwe plekken. U kunt daarbij denken aan dikker en/of groter worden van een moedervlek; verandering van kleur of vorm en jeuk.