Prostaatkanker

Prostaatkanker

Prostaatkanker is de meest voorkomende kanker bij mannen. In Nederland wordt jaarlijks bij meer dan 11.000 mannen prostaatkanker vastgesteld. Hoe ouder u bent, hoe meer kans u heeft op het ontstaan van prostaatkanker.De prostaat is een klier die zo groot is als een walnoot en bij de plasbuis ligt. De prostaatklieren produceren prostaatvocht dat bij een zaadlozing met zaadcellen naar buiten komt via de plasbuis.

Oorzaken
Over de oorzaken van prostaatkanker is weinig bekend. Mogelijk spelen hormonen, voeding en erfelijke aanleg een rol bij het ontstaan van prostaatkanker. 

Symptomen
In het beginstadium van prostaatkanker is er doorgaans geen sprake van klachten. Bij veel mannen geeft prostaatkanker zelfs nooit klachten en hoeft daarom vaak niet behandeld te worden. Als er wel klachten zijn, gaat het meestal om:

  • Problemen met plassen zoals pijn bij of moeite met plassen, bloed in urine.
  • Verandering in sperma. Bij prostaatkanker kan de kwaliteit en kwantiteit van het sperma veranderen. Ook kan er bloed in het sperma aangetroffen worden.
  • Problemen met stoelgang. Door de grootte van de tumor kan deze tegen de endeldarm drukken waardoor deze de doorgang van de ontlasting bemoeilijkt.
  • Pijn in botten. Als de prostaatkanker uitgezaaid is naar de botten kan dit hier pijn veroorzaken.
  • Pijn in lymfklieren. Als de prostaatkanker uitgezaaid is naar de lymfklieren in het bekken kan dit ook pijn veroorzaken.