Risico op uitzaaiingen in melanoom patiënten waarschijnlijk beter in te schatten dankzij nieuwe biomarker

Biomarkers zijn signalen in het lichaam die informatie geven over een biologisch proces. Deze markers kunnen worden gebruikt om ziektes zoals bijvoorbeeld kanker te detecteren, de ernst van de ziekte in te schatten en de reactie op de behandeling te voorspellen. Binnen het Maastricht UMC+ Comprehensive Cancer Center wordt de meerwaarde van een nieuwe biomarker genaamd LY75 onderzocht. Uit vooronderzoek blijkt dat LY75 het risico op uitzaaiingen bij melanoom goed voorspelt. KWF stelt voor dit onderzoek ruim €1,3 miljoen beschikbaar.

Ruim 8000 mensen per jaar krijgen de diagnose melanoom, een agressieve vorm van huidkanker. Na deze diagnose wordt een behandelplan opgesteld, waarbij met name het risico op uitzaaiingen een belangrijke rol speelt. Vooralsnog wordt dit risico door weefselonderzoek van het melanoom en de nabijgelegen lymfeklier in kaart gebracht, waarna de patiënt met een van de beschikbare behandelingen start. De huidige behandelingen verminderen het risico op uitzaaiingen, maar brengen ook ernstige bijwerkingen met zich mee zoals koorts, oedeem, hormoonstoornissen en diabetes. 

Binnen het Maastricht UMC+ Comprehensive Cancer Center wordt de meerwaarde van een nieuwe biomarker genaamd LY75 onderzocht. Uit vooronderzoek blijkt dat LY75 het risico op uitzaaiingen bij melanoom goed voorspelt: zo kunnen patiënten die daadwerkelijk behandeling nodig hebben beter worden geïdentificeerd. Het onderzoek vindt plaats door te testen op de aanwezigheid van LY75 op een stukje tumorweefsel. Dankzij de betere voorspelling van het uitzaaiingsrisico kan de meest optimale behandeling worden aangeboden en onder- en overbehandeling worden voorkomen. LY75 is mogelijk een kosteneffectieve biomarker die de kwaliteit van leven van melanoompatiënten aanzienlijk verbetert. 

Investering in biomarkers 
Dankzij een subsidie van ruim €1,3 miljoen van het KWF kan nu in een grote studie worden onderzocht of deze biomarker daadwerkelijk van toegevoegde waarde is aan de huidige diagnostiek. Manon van Engeland, hoogleraar pathobiologie van kanker: “Dit project zal leren of een biomarker, die we zelf hebben ontdekt en waar we al jaren onderzoek naar doen, van toegevoegde waarde is in de zorg voor melanoompatiënten. Dat is super spannend, want het antwoord kan positief maar ook negatief zijn. Deze studie is de manier om daarachter te komen.” Als blijkt dat LY75 informatie over het verloop van de ziekte toevoegt aan de bestaande procedures dan kan in toekomst in de patiëntenzorg op deze biomarker getest worden. 
 
Al decennialang wordt onderzoek naar biomarkers gedaan, maar helaas komen maar weinig biomarkers beschikbaar in de dagelijkse zorg voor kankerpatiënten. KWF ziet dat er grote behoefte is aan multidisciplinaire onderzoeksteams die veelbelovende biomarkers naar de volgende ontwikkelingsfase kunnen brengen en investeert daarom in een aantal nieuwe projecten waarin meerdere expertises samenkomen. Van Engeland: “Het is fantastisch dat KWF Kankerbestrijding inzet op de validatie van biomarkers.” 

Samenwerkingsverband 
Deze studie wordt uitgevoerd door een consortium van moleculair biologen, epidemiologen, artsen, gezondheidseconomen, het biotech bedrijf MLA Diagnostics en MPNE (Melanoma Patient Network Europe). Alleen in dit samenwerkingsverband kan op een zo efficiënt mogelijke manier het antwoord gevonden worden op de vraag of LY75 inderdaad een klinisch relevante biomarker is. 

Manon van Engeland
Prof. dr. Manon van Engeland, hoogleraar pathobiologie van kanker en wetenschappelijk directeur van het MCCC
Sluit de enquête