In Nederland wordt er per jaar bij meer dan 2500 mensen de diagnose slokdarmkanker (oesophaguscarcinoom) vastgesteld. Het komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen.
Wat is het?
Er zijn verschillende typen slokdarmkanker. Elk type ontstaat uit een ander soort cellen in de slokdarm. De twee meest voorkomende typen slokdarmkanker zijn adenocarcinoom en plaveiselcelcarcinoom van de slokdarm. Een adenocarcinoom ontstaat uit het klierweefsel van de slokdarm, meestal in het onderste gedeelte van de slokdarm. Het plaveiselcelcarcinoom ontstaat meestal boven in de slokdarm. De tumorcellen kunnen via de lymfebanen uitzaaien naar lymfeklieren in de buurt van de slokdarm of via de bloedvaten uitzaaien naar andere organen.
Oorzaken
Onder andere zorgen roken, alcoholgebruik, voedingsfactoren, overgewicht, brandend maagzuur en een Barrett slokdarm voor een verhoogde kans op het ontstaan van slokdarmkanker.
Symptomen
Slokdarmkanker veroorzaakt meestal pas lichamelijke klachten als de tumor flink groot is. Daardoor wordt de kanker helaas vaak pas in een laat stadium ontdekt. Klachten die kunnen wijzen op slokdarmkanker zijn: moeite met slikken, eten dat niet goed wil zakken, zuurbranden, verminderde eetlust, gewichtsverlies, pijn achter het borstbeen of tussen de schouderbladen en vermoeidheid door de bloedarmoede als gevolg van bloedverlies. Het bloedverlies zelf merkt u vaak niet.