Bemelmans

Dr. M.H.A. Bemelmans

Oncologisch chirurg

Aandachtsgebieden

 • Lever- galwegchirurgie en pancreaschirurgie
 • Chirurgische Oncologie
 • Transplantatiechirurgie
 • Wekedelen tumoren

BIG-register

BIG-49019879501

Contact

Patiënten:

 • Polikliniek Chirurgie: T. +31(0)43 387 49 00
 • Verpleegafdeling B4: T. +31(0)43 387 44 20 of +31(0)43 387 64 20

Verwijzers en overige:

 • Secretariaat, Manon Luijten-Degroof: T. +31(0)43 387 54 92

Over

Dr. Marc H.A. Bemelmans werkt als oncologisch chirurg in het Maastricht UMC+. In 1999 behaalde hij het artsexamen waarna hij acht maanden werkzaam was in het wereldberoemde laboratorium van Prof. F.O. Belzer in Madison (VS) op het gebied van transplantatiechirurgie. Na deze stage deed hij promotieonderzoek naar de veranderingen welke optreden na galwegafsluitingen en promoveerde op dit onderwerp in het jaar 1993.

Aansluitend deed hij zijn opleiding Chirurgie in Maastricht en Heerlen, waarna hij in 1999 chirurg werd. Vanwege interesse in leverchirurgie is hij aansluitend verder opgeleid in het centrum van één van de grootste leverchirurgen ter wereld, het ziekenhuis van Prof. H. Bismuth in Parijs, waar hij ongeveer 1,5 jaar  verbleef en leverchirurgie en levertransplantaties verrichtte.

Na deze stage keerde hij in 2001 terug naar het MUMC+, waar hij samen met Prof. Dejong een centrum voor lever- en pancreaschirurgie in Maastricht opzette. Nadat het MUMC+ als leverchirurgie een van de vooraanstaande centra in Nederland was geworden, heeft hij meegewerkt samen met Prof. dr. U.P.  Neumann de samenwerking met het Universitätsklinikum te Aken tot stand te brengen waardoor één van de grootste lever- en pancreascentra in Europa is ontstaan.

Parallel daarvan heeft hij zich sinds 2001 bezig gehouden met sarcoomchirurgie (wekedelen tumoren) o.l.v. Prof. dr. M.F. von Meyenfeld en ook daar heeft hij de voortrekkers rol gespeeld om het MUMC+ uit te laten groeien tot een erkend Sarcoomcentrum in Nederland (1 v.d. 6) samen met drs. K. Keymeulen en later ook dr. S.M.E. Engelen. In het MUMC+ worden momenteel bijna alle sarcomen geopereerd van patiënten uit de hele ONCOZON regio (heel Limburg en het oostelijk deel van Brabant).

Hij heeft vele tientallen publicaties op zijn naam staan, is vele jaren bestuurslid geweest van de maagdarm chirurgen van Nederland en aansluitend zes jaar bestuurslid van de Nederlandse Vereniging voor Heelkunde, de overkoepelende vereniging voor alle chirurgen in Nederland. Hij geeft nog veel internationale lezingen, onderwijs aan de studenten en organiseert internationaal wetenschappelijk onderzoek. 

Opleidingen

 • 1989: Onderzoeksproject University Wisconsin (USA), 'Cold storage of hepatocytes'
 • 1989-1993: Promotietraject resulterend in promotie 1994 'Inflammatory Cytokines in obstructive jaundice'
 • 1993-1999: Chirurgie opleiding in regio zuid Maastricht/Heerlen
 • 1999-2001: Fellowship lever en pancreaschirurgie in het Paul Brousse Hospital Parijs o.l.v. Prof. H. Bismuth
 • 2001-heden:  chirurg Maastricht UMC+
Sluit de enquête