Elena Brachtel

Dr. Elena F. Brachtel, MD

patholoog / pathologist

Korte beschrijving

“Mijn passie is diagnosticeren. Al zie ik de patiënt zelf niet; elke keer als ik achter de microscoop zit, heb ik een indirect consult met mijn patiënt.”

Dr. E. Brachtel is opgeleid in Hamburg en Bochum, Duitsland.
Daarna is zij werkzaam geweest in Liverpool, Hamburg Massachusetts, USA.
Vanaf 2020 is zij werkzaam als patholoog in het MUMC+ te Maastricht.

Aandachtsgebieden

  • Mammapathologie
  • Cytologische pathologie
  • Gynaecopathologie

Mijn voornaamste aandachtsgebied is de mammapathologie. Ik ben al lang bezig met onderzoek naar de integratie van digitale beelden in de traditionele pathologie. Denk daarbij aan het gebruik van beelden in het onderwijs en diagnoses (ook op afstand), validatie van diagnoses, drie-dimensionele visualisatie van een tumor en artificiële intelligence methoden om de diagnostische kwaliteit te ondersteunen.

Of we ooit zo ver komen dat een patholoog niet meer hoeft te snijden of puncties uit te voeren, dat blijft natuurlijk de vraag. Maar wij willen, als pathologen, open staan voor nieuwe technieken. Daarnaast werk ik nog aan een aantal studies op het gebied van ‘digital imaging’, cytopathologie en mammapathologie. Ik ben trots op mijn carrière en dat ik altijd de mens achter het onderzoek naar de aandoeningen ben blijven zien. Ik verheug me in Nederland ook op een actief sociaal en cultureel leven dichterbij mijn familie en vrienden.

Contact

Email: elena.brachtel@mumc.nl
Telefoon: +31 43 387 2436
BIG nr. 99927832701

 

Over

Het was heel bijzonder om bijna twee decennia aan het Massachusetts General Hospital, teaching hospital van Harvard Medical School in Boston, te leren,  werken en onderwijzen.  Ik ben een echte team player, combineer graag onderwijs en onderzoek met elkaar, samen met de AIOS, klinische collega’s en basis onderzoekers.  

Het was een lange reis: ik heb aan de Universiteit Hamburg, Duitsland,  geneeskunde gestudeerd en ben gepromoveerd (Dr. med.), gevolgd door een jaar basisarts chirurgie en interne geneeskunde in het Verenigd Koningrijk. Twee jaar pathologie opleiding aan het Universitätskrankenhaus Eppendorf Hamburg, Duitsland, en als onderzoeker middels postdoctoral fellowship) op het gebied van infectueuze ziektes (zoals HIV en Dengue virus) aan het Walter Reed Army Institute of Research / Armed Forces Institute of Pathology in Washington, D.C., Verenigde Staten.

Na de jaren opleiding in anatomische pathologie en cytologie aan het MGH in Boston heb ik er als staf patholoog van 2004 tot 2019 gewerkt, academisch sinds 2017 als Associate Professor of Pathology, Harvard Medical School. Klinisch was dat een drukke praktijk aan het MGH welke bestaat uit mamma pathologie, gynaecologische en niet-gynaecologische cytologie, inclusief puncties in de pathologen geleide FNA kliniek, en beoordelen van studies zoals hormoon receptoren en HER2 FISH voor de mamma pathologie.

Na 20 jaar VS is het nu echter een avontuur om naar Nederland te komen.  

Eerst was er de voor mij nieuwe taal die ik heb geleerd dankzij uitstekende taalscholen en mijn collega’s.

Sluit de enquête