Om deze website te kunnen gebruiken dient u Javascript in te schakelen.

Ga terug

Dr. Carine Peutz-Kootstra

Patholoog

Aandachtsgebieden

De pathologie van hoofd-halstumoren, longtumoren en urologische tumoren

Contact

Curriculum vitae

Ik heb in Leiden geneeskunde gestudeerd en heb daar ook mijn promotieonderzoek gedaan. Daarna ben ik in het UMC Utrecht opgeleid tot patholoog. Na één jaar in Utrecht als patholoog gewerkt te hebben, ben ik in 2002 aan de slag gegaan in het Maastricht UMC+. Ik houd mij in het bijzonder bezig met de imuunpathologie, de obductiepathologie en de onco-pathologie (en binnen dit laatste deel van het vakgebied met name de pathologie van hoofd-halstumoren, longtumoren en urologische tumoren). Mijn werk levert informatie die nodig is voor het stellen van de juiste diagnose, voor inzicht in de manier waarop de tumor is ontstaan en voor het maken van een inschatting hoe de ziekte zich bij de betreffende patiënt zal ontwikkelen.

Ik vind het belangrijk dat we in Maastricht samenwerken in een multidisciplinair team, waarin goede communicatie en een professionele houding voorop staan. Als patholoog zet ik me in om zo veel mogelijk informatie aan te dragen die nodig is om iedere patiënt een optimale en op maat gesneden behandeling te kunnen geven. Hiervoor bepaal ik diverse kenmerken van het tumorweefsel, die ik vervolgens koppel aan relevante risicofactoren van de patiënt. Op deze manier hoop ik bij te kunnen dragen aan het zo gezond mogelijk houden van patiënten met chronische ziekten, waartoe kanker gelukkig ook steeds meer gaat behoren.

Ik geef in het Maastricht UMC+ onderwijs aan studenten geneeskunde en aan pathologen in opleiding. Ik informeer hen over het ontstaan van ziekten en leer hen hoe bij iedere ziekte de diagnose is te stellen. Ik besteed een deel van mijn tijd aan het doen van wetenschappelijk onderzoek naar de preventie van chronische nierfalen. Hierbij onderzoek ik met name hoe de nieren werken na behandeling van kanker.

Sluit de enquête