Acute Myeloïde Leukemie (AML)

Wat is het?
Acute myeloïde leukemie (AML) is een vorm van bloedkanker die ontstaat in het beenmerg. Het is een zeer gevaarlijke ziekte van het beenmerg waarbij kwaadaardige cellen ongecontroleerd en in korte tijd groeien.  

Hoe ontstaat AML?
In het beenmerg worden bloedcellen gemaakt. Beenmerg zit in het binnenste deel van de botten. Bij AML wordt een zeer groot aantal afwijkende witte bloedcellen geproduceerd. Normaal is er een natuurlijke relatie tussen het maken en het afbreken van bloedcellen. Bij AML wordt een zeer groot aantal ongewone witte bloedcellen gemaakt. Deze cellen zijn kwaadaardig. De grote hoeveelheid ongewone witte bloedcellen verstoord de normale bloedaanmaak. Daardoor kan het beenmerg zijn werk niet meer goed doen. Er worden dan te weinig rode bloedcellen, normale witte bloedcellen en/of bloedplaatjes gemaakt. Rode bloedcellen zorgen voor het zuurstoftransport. Witte bloedcellen zorgen voor een goede afweer. Bloedplaatjes zorgen voor stolling bij een wondje. Bij een te groot aantal ongewone cellen is er geen plek meer in het beenmerg. Dan komen de kwaadaardige cellen in het bloed terecht. Deze veranderingen in het lichaam veroorzaken verschillende klachten. De ongeremde deling van bloedcellen ontstaat in een korte tijd. Het ontstaat in een paar dagen tot weken. Daarom is deze vorm van leukemie een acute ziekte. Zonder behandeling is AML een dodelijke ziekte.

Oorzaak AML
Waardoor AML wordt veroorzaakt, is onbekend. Er zijn wel sommige groepen mensen bij wie AML vaker voorkomt:

  • Een klein deel van mensen die voor een andere vorm van kanker bestraling of chemotherapie heeft gehad.
  • Mensen die met bepaalde chemische stoffen werken.
  • Mensen met een myelodysplastich syndroom (MDS) of een myeloproliferatieve neoplasie (MPN).  
  • Mensen met chronische myeloïde leukemie (CML) (link naar bestaande pagina).
  • Mensen met het syndroom van Down en Fanconi-anemie (beenmergfalen).

AML is niet besmettelijk. AML is ook vrijwel nooit erfelijk. De ziekte kun je dus niet doorgeven aan je kinderen.

Symptomen
Door alle veranderingen in het bloed ontstaan er klachten (symptomen). De meest voorkomende klachten zijn moeheid, blauwe plekken of bloedingen. Andere symptomen zijn:

  • Terugkerende of slecht genezende wondjes en ontstekingen door te weinig normale witte bloedcellen
  • Koorts en nachtzweten
  • Afvallen door weinig eetlust
  • Vergrote lymfeklieren
  • Pijn in de botten en gewrichten
  • Vol gevoel in de buik

De symptomen die ontstaan zijn vaak algemeen en kunnen ook veroorzaakt worden door een andere ziekte. De huisarts zal naar aanleiding van de klachten bloedonderzoek uitvoeren en u doorverwijzen naar de hematoloog. Om de diagnose AML met zekerheid te stellen is er vaak een beenmergonderzoek nodig.

Sluit de enquête