Wat is een cutaan sarcoom?
Er bestaan verschillende dermale sarcomen zoals het pleiomorf dermaal sarcoom en dermatofibrosarcoma protuberans. Deze worden hieronder uitgelegd. Afhankelijk van het type sarcoom wordt aanvullend onderzoek en behandeling aanbevolen. Vaak is het een combinatie van chirurgie en bestraling. Voor alle cutane sarcomen wordt het beleid besproken in ons multidisciplinaire sarcomen overleg.Pleiomorf dermaal sarcoom:

Pleiomorf dermaal sarcoom (PDS):
is een kwaadaardige tumor. Deze tumor komt voornamelijk voor op de armen en benen vooral bij oudere patiënten tussen de 50 en 70 jaar oud. Patiënten krijgen vaak last van een groeiende zwelling die bij het eerste contact met de dokter, vaak al enkele centimeters groot is.

Dermatofibrosarcoma protuberans (DFSP):
Het DFSP ziet er vaak uit als een roodbruin tot blauwe zwelling of bultje. Daaronder kan een harde verdikking voelbaar zijn die vast lijkt te zitten aan de huid. Het DFSP groeit langzaam en geeft in eerste instantie weinig klachten. Hierdoor kan het jaren duren voordat patiënten naar de huisarts gaan.  In circa 10-20% van de gevallen ontstaat een DFSP op een locatie waar de huid eerder beschadigd werd door bijvoorbeeld een brandwond of een operatie. Meestal ontstaat een DFSP op de romp en armen, maar het kan ook voorkomen in het hoofd/hals gebied en rondom de vulva.

Diagnostiek
De diagnose wordt vaak gesteld op basis van wat de dokter ziet en weefsel dat door de patholoog wordt onderzocht. Bij verdenking op een sarcoom wordt er een huidbiopt afgenomen. Indien er inderdaad sprake is van een sarcoom kan er aanvullend onderzoek worden gedaan om de uitgebreidheid van de tumor vast te stellen. Welk onderzoek dit is, hangt af van het soort sarcoom dat u heeft.

Behandeling
Operatie
De tumor wordt ruim weggehaald. Er wordt een gebied van 1 tot 2 cm rondom de tumor  verwijderd. Deze ingreep kan plaatsvinden onder plaatselijke verdoving of onder narcose. Dit is afhankelijk van de grootte en de plaats van de tumor. Als de tumor is verwijderd zal de wond worden gesloten. Hoe de wond gesloten wordt is afhankelijk van de grootte en de plaats van de tumor.

Postoperatieve radiotherapie
In sommige gevallen wordt er geadviseerd om na een operatie nog te bestralen. Dit heeft ook met uw persoonlijke situatie en tumorkenmerken te maken en wordt niet bij iedereen gedaan. Indien u hiervoor in aanmerking komt zal uw arts met u bespreken wat dit inhoudt. De behandeling vindt plaats bij Maastro Clinic.

Nazorg
U blijft gedurende 5 tot 10 jaar onder controle bij een dermatoloog. Tijdens deze controles kijkt de dermatoloog uw gehele huid na en zullen de lymfklieren onderzocht worden op verdikkingen of zwellingen. Indien er bijzonderheden tijdens deze controles worden geconstateerd, kan de arts passend aanvullend onderzoek aanvragen. Indien u zelf veranderingen aan de huid of lymfklieren voelt, kunt u uiteraard eerder een afspraak plannen.

Wij adviseren u regelmatig zelf uw huid en lymfklieren te onderzoeken. Het is belangrijk te letten op huidafwijkingen die plotseling ontstaan, (snel) groeien en/of klachten geven zoals pijn en bloeden. Indien u tussen de controles door nieuwe huidafwijkingen heeft, zwellingen in liezen, oksels of in de hals, is het belangrijk dat u contact opneemt met uw behandeld arts.

Sluit de enquête