Longkanker

In Nederland wordt er per jaar bij meer dan 11.500 mensen de diagnose longkanker vastgesteld. Het komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. Het is na prostaatkanker de meest voorkomende kankersoort bij mannen. Bij vrouwen komt longkanker ook steeds vaker voor.

Wat is het?
De luchtpijp splitst zich in de borstkas in twee vertakkingen die naar de longen gaan. De longen bevinden zich in de borstkas en zijn omgeven door een vlies.  De longen bevatten miljoenen longblaasjes met vele kleine bloedvaten. De ingeademde lucht bereikt op deze manier het bloed.

Globaal spreekt men van twee soorten longkanker namelijk

  1. Kleincellige longkanker. Deze vorm van longkanker kenmerkt zich door snelle en agressieve celdeling. Vaak zijn er bij het ontdekken van deze vorm van longkanker reeds uitzaaiingen elders in het lichaam ontwikkeld.
  2. Niet-kleincellige longkanker. Bij het merendeel gaat het om niet kleincellig longkanker. Bij deze vorm van longkanker groeit de tumor langzamer.
    Longkanker

Oorzaak
Er is een verband aangetoond tussen  roken en het ontstaan van longkanker. Daarnaast zorgt het meeroken ook voor een verhoogde kans op het ontstaan van longkanker.

Symptomen
Afhankelijk van de plek van de tumor worden verschillende klachten ervaren. Veelal wordt de tumor pas laat ontdekt.

Verandering in hoestpatroon, prikkelhoest, bloed bij ophoesten en kortademigheid zijn klachten die ervaren worden. Ook kunnen klachten als vermoeidheid, verminderde eetlust, hoofdpijn en pijn elders in het lichaam zoals in de botten voorkomen.

Sluit de enquête