Bisfosfonaten zijn medicijnen die als eigenschap hebben dat ze de verhoogde botombouw (het versneld aanmaken van nieuw bot) afremmen en hiermee de botten minder kwetsbaar maken. Het kent bij borstkanker verschillende toepassingen. Een bisfosfonaat kan worden toegepast als adjuvante (aanvullende) behandeling na het afronden van de hoofdbehandeling van borstkanker. Het heeft dan als doel de kans op uitzaaiingen van borstkanker te verkleinen en daarmee de overleving na borstkanker te verbeteren. 

Daarnaast kan het ingezet worden bij de behandeling van osteoporose (botontkalking). Bij het vervroegd intreden van de overgang en bij sommige vormen van anti-hormonale therapie bestaat er een verhoogd risico op de ontwikkeling van osteoporose.

Ten slotte worden bisfosfonaten toegepast bij de behandeling van uitgezaaide borstkanker en de aanwezigheid van botuizaaiingen. De behandeling vermindert pijn door botuitzaaiingen, verlaagt de kans op breuken en remt de groei van botuitzaaiingen.

Bisfosfonaten kunnen als infuus en in tabletvorm gegeven worden. Behandeling met bisfosfonaten per infuus vindt plaats op het Dagcentrum Interne Ziekten of op de verpleegafdeling oncologie.

Of u in aanmerking komt voor behandeling met bisfosfonaten is onder andere afhankelijk van het type borstkanker en de leeftijd en conditie van de persoon bij wie de diagnose gesteld is. Indien u hiervoor in aanmerking komt, zal dit door uw arts met u worden besproken.

Sluit de enquête