Systeemtherapie bij borstkanker

In sommige situaties kan bij borstkanker het advies gegeven worden om te starten met systeemtherapie. Systeemtherapie is een behandeling die in het hele lichaam (‘het systeem’) zijn werk doet. Deze vorm van therapie is altijd een vorm van medicatie. Hieronder vallen chemotherapie, hormoontherapie, doelgerichte therapie en immuuntherapie. Op deze pagina kunt u ook drie video's bekijken, waarin meer wordt verteld over systeemtherapie.

Systeemtherapie kan ingezet worden bij vroeg stadium borstkanker met als doel de kans op volledige genezing van de ziekte zo groot als mogelijk te maken (curatieve behandeling). Daarnaast wordt het ingezet bij uitgezaaide borstkanker. Hierbij is het doel de ziekte zo lang als mogelijk onder controle te houden en de kans op klachten ten gevolge van de uitzaaiingen te bestrijden (palliatieve behandeling).

Toepassing systeemtherapie in curatieve behandeling

Bij een curatieve behandeling is het doel van systeemtherapie het bestrijden van mogelijk aanwezige microscopisch kleine uitzaaiingen. Hiermee wordt de kans op terugkeer van borstkanker met uitzaaiingen zo klein mogelijk gemaakt wordt. Of er een indicatie bestaat voor een vorm van deze therapie hangt onder andere af van kenmerken van de borstkanker en van de persoon bij wie de borstkanker wordt vast gesteld.

Deze systeemtherapie kan voorafgaand aan de operatie gegeven worden (neo-adjuvant) of als aanvullende behandeling na de operatie (adjuvant). Welke behandeling bij u het beste is zal het behandelteam zorgvuldig samen met u afwegen en bespreken.

Chemotherapie
Lees verder
Immunotherapie
Lees verder
Medicijnen
Lees verder
Rontgen
Lees verder
Doelgerichte therapie
Lees verder
Haar
Lees verder
Sluit de enquête