Als er een vermoeden bestaat dat er bij u sprake is van kanker in het hoofd- halsgebied, dan wordt u doorverwezen naar een gespecialiseerd centrum. Om de periode van onzekerheid voor u zo kort mogelijk te houden, is er voor u  een poli voor sneldiagnostiek ingericht. Aan het einde van deze onderzoeken krijgt u meteen de uitslag en een behandelplan voorgesteld. Om u voor te bereiden op deze spannende en intensieve dag(en) hebben wij voor u een korte film gemaakt waarin we alles voor u op een rijtje zetten. We adviseren u om deze te bekijken zodra u een afspraak heeft bij de poli sneldiagnostiek hoofd-halskanker.

Uw behandelend arts bepaalt in overleg met u welke onderzoeken er nodig zijn voor het stellen van de diagnose en het opstellen van het behandelplan. Alle genoemde onderzoeken kunnen van toepassing zijn, maar dit hoeft niet. Welke onderzoeken er plaats vinden, hangt onder andere af van uw conditie, leeftijd en het stadium van de ziekte.

  • Bij een CT-scan worden er met behulp van röntgenstraling meerdere dwarsdoorsnede foto's van weefsel en organen in het lichaam gemaakt. Tijdens het onderzoek wordt u liggend op een beweegbare tafel door een ronde opening geschoven. Het apparaat maakt, terwijl de tafel verschuift, een serie foto's, waarop "plakjes" van het weefsel of organen staan afgebeeld. Deze foto's kunnen met behulp van een computer een beeld geven van een mogelijke tumor. Deze beelden worden achteraf beoordeeld door de radioloog.

    Lees meer

  • Met deze foto kan de arts mogelijke bronnen van (verborgen) ontstekingen in de kaak opsporen. Ook kan hij ingroei van de tumor in het kaakbot zien. Deze bevindingen zijn met name belangrijk voor de eventuele behandeling, omdat ontstekingen voor problemen zorgen tijdens en na de bestraling.

    Dit onderzoek vindt plaats bij het Centrum Bijzondere Tandheelkunde, poli Mond- kaak- en aangezichtschirurgie.

  • MRI staat voor Magnetic Resonance Imaging, ook wel magneetscan genoemd. Met een MRI-scan worden afbeeldingen gemaakt van organen en weefsels. Door radiogolven in combinatie met een grote, sterke magneet ontstaan signalen in het lichaam die de computer weer opvangt en verwerkt tot een afbeelding. Een MRI is een grote magneet waar u helemaal ingeschoven wordt. U ligt als ware in een soort tunnel. Het is belangrijk dat u tijdens de scan stil ligt en ontspant.  Dit onderzoek vindt plaats op de afdeling radiologie. 

  • Een PET-CT(Positron Emissie Tomografie) is een nucleair geneeskundig onderzoek waarmee het lichaam op een bijzondere manier kan worden afgebeeld. Kankercellen verbruiken veel energie en hebben dus veel brandstof nodig in de vorm van suiker (glucose). Bij een PET-CT scan dient een nucleair geneeskundige een kleine hoeveelheid radioactief glucose toe. Hierdoor kunnen we het gebruik van glucose in uw lichaam in beeld brengen en kankercellen opsporen. Deze kleine hoeveelheid radioactieve stof is niet schadelijk en u plast het gewoon weer uit.

  • Een vaak uitgevoerd onderzoek is een echografie.

    Een echografie maakt de organen in het lichaam zichtbaar via geluidsgolven. Deze geluidsgolven worden omgezet in bewegende beelden en uitgezonden en opgevangen via een transducer, die over de huid wordt bewogen. Van deze beelden maakt de radioloog foto’s. Voor het onderzoek wordt u gevraagd op een onderzoekstafel te gaan zitten of liggen. De radioloog doet wat gel op uw huid om het contact tussen de transducer en uw huid te verbeteren. De radioloog beweegt de transducer en tegelijkertijd bestudeert hij of zij de beelden op het beeldscherm.

  • Een panendoscopie, onder lokale verdoving of onder narcose, is een kijkoperatie met als doel te onderzoeken hoe groot en uitgebreid de tumor is. 

  • Een X-Thorax ofwel een longfoto is een medisch beeldvormend onderzoek, waarbij een röntgenfoto van de borstkas wordt gemaakt. Bij het onderzoek wordt gebruik gemaakt van röntgenstralen. Op de longfoto worden de longen, het hart en de botstructuren afgebeeld (ruggenwervels, ribben, sleutelbeen).

    Dit onderzoek vindt plaats op de afdeling radiologie.

Hoofdhals oncologie snelpoli 6400
Poli sneldiagnostiek

U werd verwezen naar de poli sneldiagnostiek hoofd-halskanker. Er zijn verschillende onderzoeken nodig voor het stellen van de diagnose en het opstellen van het behandelplan. Daarnaast worden er door de oncologieverpleegkundige enkele korte onderzoekjes bij u verricht om een beeld te krijgen van uw lichamelijke conditie. Dit doen we zodat  u zo goed mogelijk voorbereid bent op de behandeling.

De oncologieverpleegkundige neemt een aantal korte vragenlijsten over uw voedingstoestand, eventuele slikproblemen en andere mogelijke lichamelijke klachten met u door. Ook psychosociale- en maatschappelijke problemen komen daarbij aan bod en kunnen in overleg met u worden opgepakt. De oncologieverpleegkundige zal tijdens uw bezoek aan onze poli uw lengte en gewicht bepalen en u een stukje laten wandelen. De resultaten van deze korte onderzoekjes zal de oncologieverpleegkundige met u bespreken. Vervolgens wordt er samen met u besloten of er ondersteunende maatregelen nodig zijn. Denk daarbij bijvoorbeeld aan calorie- en eiwitrijke drinkvoeding of ondersteuning door een medisch maatschappelijk werker.

We streven ernaar deze korte onderzoekjes zes weken en zes maanden na de hoofd-halskanker behandeling opnieuw bij u uit te voeren. Daarmee bekijken we of uw conditie nog verder verbeterd kan worden en of u nog ergens hulp bij nodig heeft.

Sluit de enquête