Wat is het?
Het Burkitt lymfoom is een vorm van lymfeklierkanker. Het groeit heel snel en is een zeer agressieve vorm van lymfeklierkanker. Bij het Burkitt lymfoom gaan de B-cellen ongeremd delen. B-cellen zijn witte bloedcellen (lymfocyten). Ze zijn belangrijk voor het afweersysteem. Bij het Burkitt lymfoom zijn de B-cellen kwaadaardig geworden. B-cellen zitten in het bloed en in het lymfestelsel. Daardoor kan de ziekte ontstaan in de lymfeklieren en in verschillende organen. Het Burkitt lymfoom kan ook in de hersenen of het zenuwstelsel zitten. Een Burkitt lymfoom groeit zo snel, dat het in één dag tijd wel twee keer zo groot kan worden.
Hoe ontstaat Burkitt?
De oorzaak van het ontstaan van een kwaadaardige B-cel, komt door een fout in het DNA. Het DNA is het genetisch materiaal dat in elke cel zit. Tijdens de celdeling kan er een fout optreden in het DNA. In de kwaadaardige cellen ontstaat ook een fout in het ‘MYC-gen’. Door de fout in het DNA krijgen de cellen geen signaal meer om te stoppen met groeien en delen. Ze blijven alsmaar doorgaan en gaan woekeren in het lichaam. Dit gaat ten koste van de gezonde bloedcellen in het lichaam.
Risicofactoren
Het Burkitt lymfoom kan ontstaan bij mensen die een verzwakt afweersysteem hebben door ziekte of behandeling. Zo hebben mensen met HIV of AIDS meer kans op het ontstaan van een Burkitt lymfoom. Ook bij mensen die medicijnen gebruiken die het afweersysteem onderdrukken kan dit lymfoom ontstaan.
Symptomen
Een belangrijk kenmerk waar je een Burkitt lymfoom aan kunt herkennen is een opgezette lymfeklier. Als er veel kwaadaardige cellen in een klier zitten wordt deze groot en dik. Plekken zoals in de hals, oksel of lies zijn dan goed voelbaar. Lymfeklieren dieper in het lichaam voel je niet vanaf de buitenkant. Soms geven ze dan klachten in de binnenkant van je lichaam, zoals buikpijn. Er zijn ook andere klachten die kunnen ontstaan bij lymfeklierkanker. De meest voorkomende symptomen zijn:
- Bloedarmoede
- Opgezette buik
- Verlamming
- Incontinentie
- Vermoeidheid
- Nachtzweten en koortsaanvallen
- Afvallen zonder oorzaak
- Benauwdheid
Soms is een lymfeklier opgezet door een gewone ontsteking. Meestal verdwijnt de zwelling dan ook vanzelf. Houd een verdikte klier in de gaten. Maak een afspraak bij de huisarts als deze na vier weken niet kleiner is.