Diagnostiek

Afhankelijk van de kankersoort die u heeft en de locatie waar deze tumor is ontstaan zal er aanvullend onderzoek worden gedaan. Op deze manier krijgen we meer informatie over hoe de tumor behandeld kan worden. Welk onderzoek moet plaatsvinden wordt tijdens het consult met u besproken. De volgende onderzoeken zouden kunnen worden ingezet.

 • Bij een CT-scan worden er met behulp van röntgenstraling meerdere dwarsdoorsnede foto's van weefsel en organen in het lichaam gemaakt. Tijdens het onderzoek wordt u liggend op een beweegbare tafel door een ronde opening geschoven. Het apparaat maakt, terwijl de tafel verschuift, een serie foto's, waarop "plakjes" van het weefsel of organen staan afgebeeld. Deze foto's kunnen met behulp van een computer een beeld geven van een mogelijke tumor. Deze beelden worden achteraf beoordeeld door de radioloog.

  Lees meer

 •  

  Vaak kan de diagnose door een dermatoloog met redelijke zekerheid worden gesteld op de uiterlijke kenmerken. Om deze zekerheid te vergroten gebruikt de dermatoloog voor het onderzoeken van de huid een dermatoscoop, een soort “handmicroscoopje”, waarmee het bovenste deel van de huid tienmaal vergroot kan worden.

   

 • MRI staat voor Magnetic Resonance Imaging, ook wel magneetscan genoemd. Met een MRI-scan worden afbeeldingen gemaakt van organen en weefsels. Door radiogolven in combinatie met een grote, sterke magneet ontstaan signalen in het lichaam die de computer weer opvangt en verwerkt tot een afbeelding. Een MRI is een grote magneet waar u helemaal ingeschoven wordt. U ligt als ware in een soort tunnel. Het is belangrijk dat u tijdens de scan stil ligt en ontspant.  Dit onderzoek vindt plaats op de afdeling radiologie. 

 • Een PET-CT(Positron Emissie Tomografie) is een nucleair geneeskundig onderzoek waarmee het lichaam op een bijzondere manier kan worden afgebeeld. Kankercellen verbruiken veel energie en hebben dus veel brandstof nodig in de vorm van suiker (glucose). Bij een PET-CT scan dient een nucleair geneeskundige een kleine hoeveelheid radioactief glucose toe. Hierdoor kunnen we het gebruik van glucose in uw lichaam in beeld brengen en kankercellen opsporen. Deze kleine hoeveelheid radioactieve stof is niet schadelijk en u plast het gewoon weer uit.

 • Bij een biopsie wordt door de dermatoloog of de chirurg een stukje weefsel of soms zelfs de hele plek weggenomen waar we een tumor vermoeden. Dit noemen we een biopt. Het weggenomen weefsel wordt door de patholoog in het laboratorium onderzocht. Aan de hand van dit stukje weefsel wordt bepaald of er sprake is van kwaadaardige afwijking. Daarnaast kan de patholoog andere specifieke kenmerken van de eventuele tumor achterhalen waardoor u weet van welk soort huidkanker sprake is.

 • De sentinel node procedure zal worden uitgevoerd door de chirurg gelijktijdig met het weghalen van de tumor. Op de dag voor de operatie zal de nucleair geneeskundige door middel van een injectie in of rond de tumor een kleine hoeveelheid radioactieve stof toedienen. Deze stof wordt door de lymfevaten naar een of meerder lymfklieren getransporteerd. De sentinel node (of schildwachtklier) is de lymfklier waarvan verwacht wordt dat hier de eerste kankercellen naar toe zullen gaan. Met behulp van een camera zal op verschillende momenten gekeken worden of de sentinel node zichtbaar is.

  Lees meer

Sluit de enquête