Diffuus grootcellig B-cellymfoom (DLBCL)

Wat is het?
Het diffuus grootcellig B-cel non-Hodgkin lymfoom is een vorm van lymfeklierkanker. DLBCL is een agressieve kwaadaardige ziekte. De B-cellen gaan ongeremd delen. B-cellen zijn witte bloedcellen (lymfocyten). Ze zijn belangrijk voor het afweersysteem. Bij DLBCL zijn de B-cellen kwaadaardig geworden. Het zijn ongewoon grote cellen, daarom heet de ziekte ook ‘grootcellig’. Diffuus in de naam DLBCL betekent dat de cellen verspreid liggen. B-cellen komen overal in het lichaam voor, het kan dus overal ontstaan.

Er zijn twee soorten DLBCL, namelijk ‘nodaal DLBCL’ en ‘extranodaal DLBCL’. Nodaal is het medische woord voor een weefselklier. Zit de ziekte in de klier, dan is het een nodaal DLBCL. Zit de ziekte buiten de klier, dan is het een extranodaal DLBCL.

Hoe ontstaat DLBCL?
De oorzaak van het ontstaan van een kwaadaardige B-cel, komt door een fout in het DNA. Het DNA is het genetisch materiaal dat in elke cel zit. Tijdens de celdeling kan er een fout optreden in het DNA. Waarom dit gebeurt is niet bekend. Door de fout in het DNA krijgen de cellen geen signaal meer om te stoppen met groeien en delen. Ze blijven alsmaar doorgaan en gaan woekeren in het lichaam. Dit gaat ten koste van de gezonde bloedcellen in het lichaam. 

Risicofactoren
Over de oorzaken of risico’s op het ontstaan van het DLBCL is nog niets bekend.  

Symptomen
Een belangrijk kenmerk waar je DLBCL aan kunt herkennen is een opgezette lymfeklier. Als er veel kwaadaardige cellen in een klier zitten wordt deze groot en dik. Plekken zoals in de hals, oksel of lies zijn dan goed voelbaar. Lymfeklieren dieper in het lichaam voel je niet vanaf de buitenkant. Soms geven ze dan klachten in de binnenkant van je lichaam, zoals buikpijn. Er zijn ook andere klachten die kunnen ontstaan bij lymfeklierkanker. De meest voorkomende symptomen zijn:

  • Malaise (een algehele staat van ongemak, vermoeidheid of ziekte)
  • Vermoeidheid
  • Nachtzweten en koortsaanvallen
  • Minder eetlust of maagklachten
  • Afvallen zonder oorzaak
  • Benauwdheid

Soms is een lymfeklier opgezet door een gewone ontsteking. Meestal verdwijnt de zwelling dan ook vanzelf. Houd een verdikte klier in de gaten. Maak een afspraak bij de huisarts als deze na twee weken niet kleiner is.

Sluit de enquête