Wetenschappelijk onderzoek - huidkanker

Op de afdeling dermatologie wordt veel onderzoek gedaan naar het ontstaan en de behandeling van huidkanker. Hierdoor leveren we een bijdrage aan het ontwikkelen van de beste patiëntenzorg. De onderzoeken die momenteel lopen staan hieronder vermeld. Indien u hier meer informatie over wenst kunt u contact opnemen met de hoofdonderzoeker van het betreffende onderzoek.

  • Patiënten die een oppervlakkig (superficieel) basaalcelcarcinoom hebben kunnen op verschillende manieren behandeld worden. Met een operatie onder lokale verdoving, twee soorten crème (imiquimod of 5-fluorouracil) of photodynamische therapie (PDT). Patiënten hebben zelf grote invloed op de keuze voor behandeling. De keuzehulp is dan ook ontwikkeld om patiënten en artsen te ondersteunen in het maken van een persoonlijke keuze die bij de patiënt past. Als u in aanmerking komt voor gebruik van de keuzehulp (in onderzoeksverband) zal uw behandelend arts dit met u bespreken.

    Contactgegevens
    Lieke van Delft, dermatoloog i.o. en arts-onderzoeker
    E-mail: lieke.van.delft@mumc.nl

    Lees meer

  • De ziekte van Bowen, ook wel morbus Bowen genoemd, is een oppervlakkige vorm van huidkanker. Er zijn verschillende behandelingen mogelijk: verwijdering middels een operatie, photodynamische therapie (PDT) en Efudix crème. Het doel van dit onderzoek is om de effectiviteit van de drie behandelingen te vergelijken. Zo zullen wij onderzoeken welke behandeling het beste resultaat heeft.

    Contactgegevens
    Drs. S. Ahmady, arts-onderzoeker
    Email: Shima.ahmady@mumc.nl

  • In dit onderzoek wordt gekeken naar de achtergrond van zeldzame vormen van huidkanker. Door middel van laboratoriumonderzoek proberen we te achterhalen welk mechanisme mogelijk heeft bijgedragen aan het ontstaan van de kanker. In dit onderzoek wordt gebruik gemaakt van weefsel of bloed dat wordt afgenomen binnen de reguliere zorg of reeds is afgenomen.

    Contactgegevens
    Drs. B.J.A. Verkouteren, arts-onderzoeker
    Email: babette.verkouteren@mumc.nl

  • Het Maastricht UMC+ is een expertisecentrum voor patiënten met het basaalcelnaevus syndroom (Gorlin syndroom). Er lopen vaak meerdere onderzoeken waar patiënten met dit syndroom aan kunnen deelnemen. Op dit moment wordt o.a. de kwaliteit van leven in deze patiëntengroep onderzocht. Het doel van dit onderzoek is het in kaart brengen van de invloed van de aandoening en alle bijkomende klachten en behandelingen op de kwaliteit van leven.

    Contactgegevens
    Drs. B.J.A. Verkouteren, arts-onderzoeker
    Email: babette.verkouteren@mumc.nl

  • Actinische Keratose (AK) zijn een voorstadium van huidkanker en zien eruit als ruwe, rode plekjes op de vaak aan zon blootgestelde lichaamsdelen. Op dit moment wordt er onderzoek gedaan naar de zorg rondom AK bij de dermatoloog én de huisarts. Dit gebeurd onder andere door het in kaart brengen van het voorschrijf- en verwijsgedrag van huisartsen en het nascholen van huisartsen. Soms kunt u gevraagd worden of er een foto van een plekje op de huid hiervoor gebruikt mag worden. Deze foto’s worden nooit zonder uw toestemming gebruikt.

    Contactgegevens
    Drs. Oyen, arts-onderzoeker
    Email: ellen.oyen@mumc.nl

  • Het basaalcelcarcinoom is de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland. Op dit moment wordt de diagnose gesteld door de afname een huidmonster (biopt) dat onder de microscoop moet worden onderzocht. Het afnemen van het huidmonster is echter pijnlijk en de uitslag laat 1 à 2 weken op zich wachten. Optische coherentie tomografie (OCT) is een veilige scanner die werkt op basis van infrarode lichtstralen. Een scan is pijnloos en de arts kan vaak direct de uitslag bespreken. Om zo veel mogelijk patiënten te laten profiteren van de voordelen van deze scanner doen wij verschillende onderzoeken. Zo onderzoeken wij of de toevoeging van artificiële intelligentie (AI) de diagnostiek met OCT kan verbeteren en onderzoeken wij of we verschillende zorgmedewerkers zoals artsen en verpleegkundigen met een e-learning kunnen trainen om basaalcelcarcinomen te herkennen op OCT.

    Contactgegevens
    Drs. T. Wolswijk, arts-onderzoeker
    Email: tom.wolswijk@mumc.nl

    Lees meer

  • Het plaveiselcelcarcinoom is een vorm van huidkanker die er meestal uitziet als een huidkleurige of rode bult, soms met een korst, die langzaam groter wordt en pijn kan doen. Op dit moment lopen er meerdere onderzoeken naar de zorg rondom het plaveiselcelcarcinoom, specifiek in patiënten met een plaveiselcelcarcinoom in het hoofd-hals gebied. Zo onderzoeken wij o.a. de kwaliteit van leven in deze patiëntengroep. Als u in aanmerking komt voor onderzoek, zal uw behandelend arts dit met u bespreken.

    Contactgegevens
    Drs. E.C. Cruts, arts-onderzoeker
    Email: e.cruts@mumc.nl

Sluit de enquête