Wetenschappelijk onderzoek - huidkanker

Op de afdeling dermatologie wordt veel onderzoek gedaan naar het ontstaan en de behandeling van huidkanker. Hierdoor leveren we een bijdrage aan het ontwikkelen van de beste patiëntenzorg. De onderzoeken die momenteel lopen staan hieronder vermeld. Indien u hier meer informatie over wenst kunt u contact opnemen met de hoofdonderzoeker van het betreffende onderzoek.
 • Patiënten die een oppervlakkig (superficieel) basaalcelcarcinoom hebben kunnen op verschillende manieren behandeld worden. Met een operatie onder lokale verdoving, twee soorten crème (imiquimod of 5-fluorouracil) of photodynamische therapie (PDT). Patiënten hebben zelf grote invloed op de keuze voor behandeling. De keuzehulp is dan ook ontwikkeld om patiënten en artsen te ondersteunen in het maken van een persoonlijke keuze die bij de patiënt past. Als u in aanmerking komt voor gebruik van de keuzehulp (in onderzoeksverband) zal uw behandelend arts dit met u bespreken.

  Contactgegevens
  Lieke van Delft, dermatoloog i.o. en arts-onderzoeker
  E-mail: lieke.van.delft@mumc.nl

  Lees meer

 • De ziekte van Bowen, ook wel morbus Bowen genoemd, is een oppervlakkige vorm van huidkanker. Er zijn verschillende behandelingen mogelijk: verwijdering middels een operatie, photodynamische therapie (PDT) en Efudix crème. Het doel van dit onderzoek is om de effectiviteit van de drie behandelingen te vergelijken. Zo zullen wij onderzoeken welke behandeling het beste resultaat heeft.

  Contactgegevens
  Drs. S. Ahmady, arts-onderzoeker
  Email: Shima.ahmady@mumc.nl

 • In dit onderzoek wordt gekeken naar de achtergrond van zeldzame vormen van huidkanker. Door middel van laboratoriumonderzoek proberen we te achterhalen welk mechanisme mogelijk heeft bijgedragen aan het ontstaan van de kanker. In dit onderzoek wordt gebruik gemaakt van weefsel of bloed dat wordt afgenomen binnen de reguliere zorg of reeds is afgenomen.

  Contactgegevens
  Drs. B.J.A. Verkouteren, arts-onderzoeker
  Email: babette.verkouteren@mumc.nl

 • Het Maastricht UMC+ is een expertisecentrum voor patiënten met het basaalcelnaevus syndroom (Gorlin syndroom). Er lopen vaak meerdere onderzoeken waar patiënten met dit syndroom aan kunnen deelnemen. Op dit moment wordt o.a. de kwaliteit van leven in deze patiëntengroep onderzocht. Het doel van dit onderzoek is het in kaart brengen van de invloed van de aandoening en alle bijkomende klachten en behandelingen op de kwaliteit van leven.

  Contactgegevens
  Drs. B.J.A. Verkouteren, arts-onderzoeker
  Email: babette.verkouteren@mumc.nl

 • Actinische Keratose (AK) zijn een voorstadium van huidkanker en zien eruit als ruwe, rode plekjes op de vaak aan zon blootgestelde lichaamsdelen. Op dit moment wordt er onderzoek gedaan naar de zorg rondom AK bij de dermatoloog én de huisarts. Dit gebeurd onder andere door het in kaart brengen van het voorschrijf- en verwijsgedrag van huisartsen en het nascholen van huisartsen. Soms kunt u gevraagd worden of er een foto van een plekje op de huid hiervoor gebruikt mag worden. Deze foto’s worden nooit zonder uw toestemming gebruikt.

  Contactgegevens
  Drs. Oyen, arts-onderzoeker
  Email: ellen.oyen@mumc.nl

 • Het basaalcelcarcinoom is de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland. Het basaalcelcarcinoom is een langzaam groeiende huidkanker die zelden uitzaait, maar wel kan ingroeien in dieper gelegen weefsel. Een basaalcelcarcinoom wordt met een huidmonster (biopt) vastgesteld. Nadelen van het biopt zijn dat het een kleine chirurgische ingreep is en dat het verkrijgen van de uitslag minimaal een week duurt. Optische Coherentie Tomografie (OCT) is een techniek waarbij door middel van weerkaatsende lichtstralen een beeld kan worden gevormd van de huid. Met OCT kan een basaalcelcarcinoom vaak meteen worden herkend. Hierdoor kan het biopt in de toekomst mogelijk in veel gevallen achterwege worden gelaten. De uitslag kan direct op het eerste consult worden besproken en de behandeling kan vaak al gelijk worden gestart (crème) of gepland (chirurgische ingreep). In deze studie wordt onderzocht of OCT voldoende nauwkeurig is om de diagnose en daarmee de juiste behandeling in te kunnen stellen. Ook wordt onderzocht of het gebruik van OCT patiëntvriendelijker is dan een biopt, efficiënt is in gebruik en kosten kan besparen. OCT wordt in deze studie vergeleken met de reguliere zorg, namelijk het biopt.

  Contactgegevens
  Drs. F. Adan, arts-onderzoeker
  E-mail: fieke.adan@mumc.nl

  Lees meer

Sluit de enquête