Een sarcoom is een kwaadaardige tumor (kanker) die ontstaat in de weke delen of in de botten. Weke delen zijn bijvoorbeeld vetweefsel, spieren, zenuwen en bloedvaten.

Sarcomen zijn zeldzaam. In 2021 kregen 762 mensen de diagnose wekedelensarcoom. 

Wat is het?
Bij wekedelensarcomen zit er kanker in de weke delen. Weke delen is weefsel dat onder de huid zit: rond organen, rond botten en in de ruimtes ertussen. Lees meer informatie over weke delen.

Omdat overal in het lichaam weke delen zitten, kunnen wekedelensarcomen op verschillende plaatsen in het lichaam ontstaan. Meestal zit een wekedelensarcoom in de benen, de borst of de buik.

De oorzaak
Het is niet precies duidelijk waardoor een wekedelensarcoom ontstaat. Wel zijn er een paar risicofactoren die de kans op een wekedelensarcoom groter maken:  

  • Een zeldzame erfelijke aandoening, bijvoorbeeld Li-fraumeni syndroom of neurofibromatose type 1 (NF-1). U kunt met uw behandelaar bespreken of er een reden voor verwijzing naar de afdeling klinische genetica is.
  • Bestraling: als je in het verleden bestraald bent, heb je een iets groter risico op een wekedelensarcoom op de plek die bestraald is
  • Hiv-infectie: Het risico op een kaposisarcoom is groter bij mensen met een hiv-infectie. 

Van bepaalde chemische stoffen is nog niet duidelijk of ze de kans op een wekedelensarcoom vergroten. Dit wordt nog onderzocht.

Symptomen
Een belangrijk symptoom van veel soorten tumoren in de weke delen is een knobbeltje of zwelling. Vaak ontstaan tumoren in de weke delen in de benen of buik, en minder vaak in een arm of in het hoofd of de hals. Vaak veroorzaakt een sarcoom  pas in een vergevorderd stadium klachten, die pas opgemerkt worden als de tumor tegen een orgaan of zenuw drukt. U kunt dan last hebben van een vol gevoel, een opgezette buik, darmklachten of bloed bij de ontlasting. Een wekedelensarcoom dat tegen organen aandrukt, kan pijn veroorzaken.