Behandeling anuskanker

Als er geen uitzaaiingen op afstand zijn aangetroffen is de behandeling curatief. Dit betekent dat het doel is om u helemaal te genezen. Er zijn diverse behandelingen mogelijk. De keuze is afhankelijk van de exacte plaats, hoe uitgebreid de tumor is en of er tumorcellen aanwezig zijn in de lymfeklieren. Soms mogelijk de tumor te verwijderen via een operatie, soms wordt de voorkeur gegeven aan bestraling (radiotherapie) de voorkeur, , maar veruit de meeste patiënten met anuskanker krijgen een behandeling die bestaat uit een combinatie van chemotherapie en bestraling (ongeveer 6,5 week).

 • Soms wordt de tumor behandeld met een combinatie van bestraling en chemotherapie. De twee behandelingen worden gelijktijdig gegeven. Zij versterken elkaars werking. Zo'n gecombineerde behandeling heet chemoradiatie. 
  Of de behandeling voor u geschikt is, hangt af van:

  • de plaats van de tumor;
  • het stadium van de ziekte;
  • andere ziektebeelden;
  • uw leeftijd en lichamelijke conditie.
 • Als de tumor een beperkte omvang heeft, is het soms mogelijk de tumor te verwijderen via een operatie. Dat is alleen mogelijk als de tumor bovendien niet te dicht bij de sluitspier ligt.

 • Groeit de tumor in of tegen de sluitspier dan heeft bestraling (radiotherapie) de voorkeur, omdat hiermee de sluitspier vaak behouden kan worden.

  Door de bestraling wordt tumorgroei afgeremd en mogelijk wordt de tumor ook door de bestraling verkleind. Radiotherapie kan uitwendig plaatsvinden. Er wordt van verschillende kanten bestraald, om op deze manier het te bestralen gebied zo goed mogelijk te bestralen, maar tegelijkertijd het gezonde omliggende weefsel zo veel mogelijk te ontzien.

  Radiotherapie is een plaatselijke behandeling en heeft daarom alleen effect in het gebied dat door de stralenbundels wordt getroffen. Ondanks dit plaatselijke effect kan bestraling op termijn wel leiden tot algemene verschijnselen zoals moeheid. Radiotherapie vindt plaats in MAASTRO clinic.

  Lees meer

 • Onder een palliatieve behandeling verstaan we een antitumorbehandeling die u niet meer kan genezen maar wel uw leven kan verlengen en/of uw klachten kan verminderen. Bij 10-15% van de patiënten bevindt de anuskanker zich op het moment van diagnose al in een gevorderd stadium. Dan zijn elders in het lichaam uitzaaiingen aanwezig. Genezing is dan (meestal) niet meer mogelijk. Afhankelijk van uw lichamelijke conditie kunt u in aanmerking komen voor een behandeling met chemotherapie. Het doel van de behandeling is het voortschrijden van de ziekte zo veel mogelijk af te remmen en de lichamelijke klachten zo goed mogelijk te verminderen.

  Chemotherapie vindt plaats op het dagcentrum interne geneeskunde.

Sluit de enquête