Patiëntinformatie NET

Op deze pagina vindt u informatie over neuro-endocriene tumoren, onderzoeken en behandelingen. Heeft u vragen? Stel ze aan uw behandelend arts of verpleegkundig specialist.

Wat is het?
Neuro-endocriene cellen scheiden in sommige gevallen hormonen uit. Als deze cellen zich ongeremd gaan delen, kan er een neuro-endocriene tumor ontstaan. Neuro-endocriene cellen zitten verspreid door het hele lichaam en daarom kan de tumor overal in het lichaam ontstaan. De meeste NET ontstaan in het maag-darmkanaal, de alvleesklier en de longen.

NET

Oorzaak
De oorzaak voor het ontstaan van een NET is tot nu toe onbekend.

Klachten
NET zijn 'functioneel' als zij daadwerkelijk hormonen en hormoonachtige stoffen aanmaken en uitscheiden. Als een NET functioneel is, kan de tumor typische 'hormonale' klachten veroorzaken als opvliegers, diarree, misselijkheid, maagzweer, hartkloppingen, pijn, jeuk en gewichtsverlies. Bij een tumor uit de longen kan er ook sprake zijn van bronchospasme. Daarbij hangen de preciezen klachten af van welk hormoon teveel wordt aangemaakt. Een NET die geen hormonen produceert, een 'niet-functionele NET', komt meestal per toeval aan het licht. Een niet-functionele NET veroorzaakt alleen klachten als de tumor zo groot is geworden dat hij druk uitoefent op omliggende weefsels. Neuro-endocriene tumoren die ontstaan zijn uit de alvleesklier of de darmen worden onderverdeeld in typen die langzamer groeien en aangeduid worden met de term gastro-intestinale neuro-endocriene tumor (GEP-NET) (graad 1 of 2) en andere types die weer sneller groeien (graad 3), zij worden ook wel neuro-endocrien carcinoom (NEC) genoemd.

Neuro-endocriene long tumoren worden anders ingedeeld en anders benoemd dan tumoren die zijn ontstaan uit de alvleesklier of de darmen (GEP-NET). In de longen wordt onderscheid gemaakt tussen een langzaam groeiend type (typisch carcinoid), een sneller groeiend type (atypische carcinoid) en de agressieve neuro-endocriene carcinomen (grootcellig neuro-endocrien carcinoom en het kleincellige carcinoom). Omdat er specifieke longklachten kunnen zijn zal uw hoofdbehandelaar een longarts zijn.

Sluit de enquête