Wat is het?
Mantelcel lymfoom is een vorm van lymfeklierkanker. Dit is een zeldzame, kwaadaardige ziekte. De naam mantelcel lymfoom komt voort als onderdeel van de lymfeklier. Binnen in de klier worden randen van grote hoeveelheden onrijpe B-cellen aangetroffen die mantelcellen worden genoemd. B-cellen zijn witte bloedcellen (lymfocyten). Het lymfoom kan in de milt, het beenmerg en verschillende lymfeklieren voorkomen. Lymfeklieren zijn onderdeel van het lymfestelsel. Het lymfestelsel speelt een belangrijke rol bij de afweer. Het lymfestelsel is te vergelijken met bloedvaten. Het zijn kleine en grote vaatjes waar vocht doorheen stroomt. In dit vocht zitten afvalproducten en witte bloedcellen. Het kan dus zijn dat het lymfoom verspreidt naar andere lymfeklieren of organen.

Hoe ontstaat het?
Hoe het mantelcel lymfoom precies ontstaat is onbekend. Deze soort kanker is niet te genezen. Wel kan na behandeling de ziekte voor lange tijd wegblijven.

Risicofactoren
Er zijn geen duidelijke risico’s voor het ontstaan van een mantelcel lymfoom bekend.

Symptomen
Lymfeklierkanker geeft niet altijd klachten (symptomen). Soms komen mensen er bij toeval achter door bijvoorbeeld een onderzoek. Een lymfoom ontstaat vaak in een klier, waardoor deze groot en dik wordt. Op plekken zoals in de hals, oksel of lies zijn de klieren dan goed voelbaar. Lymfeklieren dieper in het lichaam voel je niet vanaf de buitenkant. Soms geven ze klachten in de binnenkant van je lichaam, zoals buikpijn. Er zijn ook andere klachten die kunnen ontstaan bij lymfeklierkanker. De meest voorkomende symptomen zijn:

  • Vermoeidheid
  • Nachtzweten en koortsaanvallen
  • Jeuk
  • Minder eetlust of maagklachten
  • Afvallen zonder oorzaak
  • Benauwdheid

Soms is een lymfeklier opgezet door een gewone ontsteking. Meestal verdwijnt de zwelling dan ook vanzelf. Houd een verdikte klier in de gaten. Maak een afspraak bij de huisarts als deze na twee weken niet kleiner is.

Sluit de enquête