Bewegen tijdens en na kanker

Bewegen is belangrijk voor uw gezondheid. Ook als u kanker heeft of heeft gehad. Het moet natuurlijk wel haalbaar zijn. Hoe pakt u dat aan en wie kan u daarbij helpen? 

Kanker en de behandeling van kanker vraagt veel van uw lichaam. Vaak gaat uw uithoudingsvermogen achteruit, neemt uw spierkracht af en bent u erg moe. Ook psychisch kan het zwaar zijn. Het lijkt misschien logisch om veel rust te nemen tijdens of na de behandeling, maar bewegen is ook goed voor lichaam en geest. Probeer daarom actief te blijven, bijvoorbeeld door te fietsen, te wandelen of naar de sportschool te gaan. Bent u niet gewend om te bewegen, probeer dan toch actief te worden. 

Is bewegen veilig als je kanker hebt?
Uit verschillende onderzoeken blijkt dat het veilig is om te bewegen als u kanker heeft. Wilt u intensief gaan trainen en heeft u flink overgewicht of klachten door een hartziekte, vaatziekte of nierziekte? Vraag dan eerst advies aan een arts.

Voor meer informatie over bewegen en kanker adviseren wij u om de folder 'Bewegen & trainen bij kanker' te lezen. Hierin vindt u ook praktische adviezen en tips waar u zelf mee aan de slag kunt.     

Op www.oncologie.mumc.nl/ondersteunende-zorg/vermoeidheid-en-kanker  vindt u meer informatie over kanker en vermoeidheid.

Oncologische revalidatie
Bent u onder behandeling voor kanker of heeft u onlangs kanker gehad? Ervaart u op fysiek, emotioneel en/of sociaal gebied klachten? Dan kan revalideren zinvol zijn. Praat met uw arts of verpleegkundige over uw klachten. Om deel te nemen aan het programma Oncologische revalidatie heeft u een verwijzing nodig. Hieronder vindt u meer informatie over het programma, beweegtips en oefeningen voor thuis.

Voordelen van bewegen bij kanker

  • Het helpt bij vermoeidheid, angst en depressie.
  • Het helpt om uithoudingsvermogen en spierkracht te behouden tijdens de behandeling. 
  • Het helpt om uithoudingsvermogen en spierkracht weer op te bouwen na de behandeling. Dit zorgt voor een sneller herstel.

Verder kan bewegen helpen om:

  • Chemotherapie beter te doorstaan en de behandeling vol te houden
  • Minder klachten te hebben, zoals misselijkheid en pijn, en om beter te slapen

Daarnaast kan bewegen en trainen u het gevoel geven dat u iets positiefs doet voor uw lichaam. Werken aan een doel en dat doel ook halen, is goed voor uw zelfvertrouwen.

Oncologische revalidatie Maastricht UMC+
Oncologische revalidatie Programma op maat voor ú

Een multidisciplinair programma voor volwassenen die tijdens of na de behandeling van kanker fysieke, psychische en/of sociale problemen ervaren.

Lees verder
Krachttraining
Sport en bewegen Wat kan ik zelf thuis doen?

Om uw conditie te onderhouden en verder te verbeteren is bewegen erg belangrijk. Hier vindt u filmpjes met oefeningen die u zelf thuis kunt doen.

Naar de filmpjes
Voeding en bewegen Wat kunt u zelf doen?

Meer informatie over het belang van bewegen en gezond eten tijdens uw opname.

Lees meer
Lees hier wat een gecombineerde leefstijlinterventie voor u kan betekenen en wie ervoor in aanmerking komt.
Folder
MUMC+
Sluit de enquête