Wat is het?
Lymfoom is een andere naam voor lymfeklierkanker. Dit is een kwaadaardige ziekte aan de lymfeklieren. Lymfeklieren zijn onderdeel van het lymfestelsel. Het lymfestelsel speelt een belangrijke rol bij de afweer. Het lymfestelsel is te vergelijken met bloedvaten. Het zijn kleine en grote vaatjes waar vocht doorheen stroomt. In dit vocht zitten afvalproducten en witte bloedcellen. Er zijn meer dan 50 soorten lymfeklierkanker. Het proces van de ziekte kan rustig gaan, maar ook heel agressief. De vooruitzichten van lymfeklierkanker verschillen sterk per soort.  

Een lymfoom wordt agressief genoemd, als het heel snel groeit of acuut ontstaat. Voorbeelden hiervan zijn:

Er zijn ook lymfomen die een rustiger proces hebben, die groeien langzamer. Dit noemen we ook wel indolente vormen van lymfomen. Voorbeelden hiervan zijn:

 • Folliculair lymfoom (FL)
 • Marginale zone lymfoom (MZL)

Mantelcel lymfoom kan zich zowel agressief als indolent gedragen. Chronische lymfatische leukemie (CLL), Hairy Cell leukemie (HCL) en Waldenström (Lymfoplasmacytair lymfoom) kunnen ook genoemd worden onder de langzaam groeiende B-cel lymfomen. Het zijn kankers die ontstaan uit de B-cellen in het bloed, het beenmerg en de lymfeklieren.

De meeste soorten lymfomen ontstaan uit B-cellen. Er bestaan ook kankers die ontstaan uit andere cellen van het afweersysteem. Voorbeelden hiervan zijn:

 • Cutane lymfomen (CTCL en CBCL). Dit is een lymfoom van de huid.
 • T-cel lymfoom (TCL). Dit is een kanker van de T-cellen.
 • NK-cel lymfoom (NKCL). Dit is een kanker van de Natural Killer cel.

Hoe ontstaat lymfeklierkanker?
In het lymfestelsel zitten weefsels waar lymfocyten worden gemaakt. Lymfocyten zijn witte bloedcellen. Bij een lymfoom zijn die lymfocyten kwaadaardig geworden. Via het lymfestelsel en de bloedvaten kunnen deze kwaadaardige cellen zich door het hele lichaam verspreiden. Daarom kan een lymfoom op elke plek in het lichaam ontstaan.

Risicofactoren
Er zijn geen duidelijke risico’s voor het ontstaan van een lymfoom bekend. Sommige soorten komen wel wat vaker voor bij mensen met een afweerstoornis of na een orgaantransplantatie. 

Symptomen
Lymfeklierkanker geeft niet altijd klachten (symptomen). Soms komen mensen er bij toeval achter door bijvoorbeeld een onderzoek. Een lymfoom ontstaat vaak in een klier, waardoor deze groot en dik wordt. Op plekken zoals in de hals, oksel of lies zijn de klieren dan goed voelbaar. Lymfeklieren dieper in het lichaam voel je niet vanaf de buitenkant. Soms geven ze klachten in de binnenkant van je lichaam, zoals buikpijn. Er zijn ook andere klachten die kunnen ontstaan bij lymfeklierkanker. De meest voorkomende symptomen zijn:

 • Vermoeidheid
 • Nachtzweten en koortsaanvallen
 • Jeuk
 • Minder eetlust of maagklachten
 • Afvallen zonder oorzaak
 • Benauwdheid

Soms is een lymfeklier opgezet door een gewone ontsteking. Meestal verdwijnt de zwelling dan ook vanzelf. Houd een verdikte klier in de gaten. Maak een afspraak bij de huisarts als deze na vier weken niet kleiner is.

Praatkaart lymfeklierkanker - 1
Praatkaart lymfeklierkanker - bron: Hematon
Praatkaart lymfeklierkanker - 2
Praatkaart lymfeklierkanker - bron: Hematon
Sluit de enquête