Behandeling

De behandeling van melanoom begint bijna altijd met een operatie. Eerst wordt het melanoom verwijderd. Een patholoog onderzoekt het weefsel onder de microscoop. Met de uitslag van het weefselonderzoek stelt de arts de definitieve diagnose. U hoort welk soort melanoom u heeft, hoe dik het melanoom is en hoe groot de kans op uitzaaiingen is. Enkele weken na de eerste operatie volgt bijna altijd nog een tweede operatie. Hierbij verwijdert de arts het litteken en voor de zekerheid nog maximaal 2 cm huid eromheen. Hiermee is in een aantal gevallen voorkomen dat de ziekte op de oorspronkelijke plek terugkeert. De medische naam voor deze ingreep is re-excisie of definitieve excisie.

Heel soms wordt het melanoom niet operatief verwijderd, maar bestraald. Dit hangt van verschillende factoren af, zoals van de plek van het melanoom.

Indien u ervoor heeft gekozen om ook een schildwachtklierprocedure te laten uitvoeren, zal dit gelijktijdig worden gedaan met het ruimer weghalen van het litteken. Wanneer beiden ingrepen worden uitgevoerd zal dit onder algehele narcose plaats vinden. U wordt dan helemaal in slaap gebracht. Als er geen schildwachtklierprocedure wordt uitgevoerd, dan heeft het meestal de voorkeur om het litteken ruimer weg te halen onder lokale verdoving.

  • Bestraling is een behandeling waarbij de tumor wordt bestraald met radioactieve stralen. Cellen raken hierdoor beschadigd en gaan dood.

    Bestraling kan als genezing van de ziekte, als aanvullende behandeling na een operatie en als palliatieve behandeling ter vermindering van klachten worden gegeven. Radiotherapie is een plaatselijke behandeling. De mogelijke bijwerkingen komen daarom ook meestal voor in het gebied dat door de stralenbundels wordt getroffen. Ondanks dit plaatselijke effect kan bestraling ook wel leiden tot algemene verschijnselen zoals vermoeidheid. Radiotherapie vindt plaats in de MAASTRO clinic.

     

  • Immuuntherapie is een vorm van systeemtherapie. Dat wil zeggen een behandeling die in het hele lichaam zijn werk doet. Deze behandeling zorgt ervoor dat het eigen afweersysteem kankercellen beter kan vernietigen.

    In de afgelopen jaren is immuuntherapie een van de belangrijkste ontwikkelingen in de behandeling van kanker. Bij sommige vormen van kanker heeft het geleid tot spectaculaire resultaten. Of u in aanmerking komt voor immuuntherapie is onder andere afhankelijk van het type kanker en de leeftijd en conditie van de persoon bij wie de diagnose gesteld is. Indien u hiervoor in aanmerking komt, zal dit door uw arts met u worden besproken.

  • De laatste jaren zijn verschillende behandelingen ontwikkeld die heel doelgericht uitgezaaide melanoomcellen kunnen aanpakken waardoor het proces van uitzaaiing wordt afgeremd. Nadelen van deze baanbrekende geneesmiddelen zijn de soms ernstige bijwerkingen en het feit dat de gemiddelde levensverlenging nog wel beperkt is. Anderzijds kan een deel van de patiënten met uitgebreid uitgezaaid melanoom toch een aanzienlijke gezondheidswinst boeken. In Nederland worden deze medicijnen alleen in de speciale kankercentra en academische ziekenhuizen (inclusief partner-centra) voorgeschreven.

Sluit de enquête