Melanoom

Behandelingen

Het is belangrijk om het melanoom operatief ruim weg te halen. Nadat we zeker weten dat het om een melanoom gaat zal het litteken, dat ontstaan is na het weghalen van het melanoom, ruimer worden weggehaald. Hoe ruim het litteken word weggenomen is afhankelijk van de dikte van het melanoom. Normaliter zal er 1 tot 2 cm rondom het oorspronkelijke litteken worden weggehaald. Hier kan van worden afgeweken. Dit zal altijd in overleg met u worden gedaan. Indien u ervoor heeft gekozen om ook een schildwachtersklier procedure te laten uitvoeren, zal dit gelijktijdig worden gedaan met het ruimer weghalen van het litteken. Wanneer beiden ingrepen worden uitgevoerd zal dit onder algehele narcose plaats vinden. U wordt dan helemaal in slaap gemaakt.
Als er geen schildwachtklier procedure wordt uitgevoerd, dan heeft het meestal de voorkeur om het litteken ruimer weg te halen onder lokale verdoving.

 • Chemotherapie

  Chemotherapie is een behandeling met medicijnen die we cytostatica noemen.

  Chemotherapie werkt doordat het een remmend effect heeft op de deling van cellen. Alle cellen in het lichaam delen zich om zich te kunnen vernieuwen. Kankercellen kennen een ongeremde groei. Zij delen zich sneller dan andere lichaamscellen en zijn daardoor ook gevoeliger voor de remmende werking van chemotherapie. Door de remming van celdeling kunnen tumoren niet meer groeien. Hierdoor gaan de cellen in de tumor dood en worden dan door het lichaam vernietigd. Doordat chemotherapie ook effect heeft op niet kwaadaardige cellen, kunnen bijwerkingen ontstaan van chemotherapie.

  Behandeling met chemotherapie vindt meestal plaats op het dagcentrum interne geneeskunde of op de verpleegafdeling.

 • Immunotherapie

  Wanneer er sprake blijkt te zijn van uitzaaiingen of in geval van tumorcellen in de schildwachtklier komt u mogelijk in aanmerking voor immunotherapie. U wordt dan doorverwezen naar de medisch oncoloog. Immunotherapie zorgt ervoor dat het eigen afweersysteem gestimuleerd wordt om de kankercellen in uw lichaam te bestrijden door kankercellen zichtbaar te maken voor het afweersysteem of door het afweersysteem te versterken. Er wordt veel onderzoek gedaan naar immunotherapie.

 • Bestraling (radiotherapie)

  Bestraling is een behandeling waarbij de tumor wordt bestraald met radioactieve stralen. Cellen raken hierdoor beschadigd en gaan dood.

  Bestraling kan als aanvullende behandeling na een operatie worden gegeven, als genezing van de ziekte en als palliatieve behandeling ter vermindering van klachten. Bestraling is een behandeling waarbij de tumor wordt bestraald met radioactieve stralen. Cellen raken hierdoor beschadigd en gaan dood. Door de bestraling wordt tumorgroei afgeremd en mogelijk wordt de tumor ook door de bestraling verkleind. Radiotherapie is een plaatselijke behandeling. De mogelijke bijwerkingen komen daarom ook meestal voor in het gebied dat door de stralenbundels wordt getroffen. Ondanks dit plaatselijke effect kan bestraling ook wel leiden tot algemene verschijnselen zoals vermoeidheid. Radiotherapie vindt plaats in de MAASTRO clinic. Steeds vaker bestralen we patiënten in combinatie met chemotherapie om de overlevingskansen te vergroten.

   

 • Gerichte moleculaire therapie

  De laatste jaren zijn verschillende behandelingen ontwikkeld die heel doelgericht uitgezaaide melanoomcellen kunnen aanpakken waardoor het proces van uitzaaiing wordt afgeremd. Nadelen van deze baanbrekende geneesmiddelen zijn de soms ernstige bijwerkingen en het feit dat de gemiddelde levensverlenging nog wel beperkt is. Anderzijds kan een deel van de patiënten met uitgebreid uitgezaaid melanoom toch een aanzienlijke gezondheidswinst boeken. In Nederland worden deze medicijnen alleen in de speciale kankercentra en academische ziekenhuizen (inclusief partner-centra) voorgeschreven.