Diagnostiek

Als uw huisarts vermoedt dat u mogelijk galwegkanker heeft, zal de huisarts u doorverwijzen naar een specialist (meestal een maag-darm-lever-arts, chirurg of medisch oncoloog). Die voert aanvullend onderzoek uit; doorgaans een gesprek, een lichamelijk onderzoek en aanvullend bloed- en beeldvormend onderzoek.

 • Een ERCP is een kijkonderzoek om te bepalen of er sprake is van een afsluiting van de galgang of van de afvoergang van de alvleesklier.

  Een ERCP is een onderzoek waarbij de arts met een endoscoop (een flexibele buis) met daaraan een kleine camera de afsluiting van de galwegen bekijkt. Van eventueel aanwezige afwijkingen neemt de arts een stukje weefsel (biopt) weg voor onderzoek door de patholoog. Dit onderzoek vindt plaats op de afdeling endoscopie.

 • Bij een CT-scan worden er met behulp van röntgenstraling meerdere dwarsdoorsnede foto's van weefsel en organen in het lichaam gemaakt. Tijdens het onderzoek wordt u liggend op een beweegbare tafel door een ronde opening geschoven. Het apparaat maakt, terwijl de tafel verschuift, een serie foto's, waarop "plakjes" van het weefsel of organen staan afgebeeld. Deze foto's kunnen met behulp van een computer een beeld geven van een mogelijke tumor. Deze beelden worden achteraf beoordeeld door de radioloog.

  Lees meer

 • Een vaak uitgevoerd onderzoek is een echografie.

  Een echografie maakt de organen in het lichaam zichtbaar via geluidsgolven. Deze geluidsgolven worden omgezet in bewegende beelden en uitgezonden en opgevangen via een transducer, die over de huid wordt bewogen. Van deze beelden maakt de radioloog foto’s. Voor het onderzoek wordt u gevraagd op een onderzoekstafel te gaan zitten of liggen. De radioloog doet wat gel op uw huid om het contact tussen de transducer en uw huid te verbeteren. De radioloog beweegt de transducer en tegelijkertijd bestudeert hij of zij de beelden op het beeldscherm.

 • Een MRCP is een MRI-scan voor alvleesklier en galwegen.

  Met een MRI-scan worden afbeeldingen gemaakt van organen en weefsels. Door radiogolven in combinatie met een grote, sterke magneet ontstaan signalen in het lichaam die de computer weer opvangt en verwerkt tot een afbeelding. Een MRI is een grote magneet waar u helemaal ingeschoven wordt. U ligt als ware in een soort tunnel. Het is belangrijk dat u tijdens de scan stil ligt en ontspant.  Dit onderzoek vindt plaats op de afdeling radiologie.

Sluit de enquête