Angst voor terugkeer van kanker

Na de behandeling van kanker kunt u nog lang bang zijn dat de kanker terugkomt. Dat is begrijpelijk. Uw lichaam heeft u onverwachts in de steek gelaten. Wie zegt dat dat niet nog een keer gebeurt? 
Angst merkt u in uw lichaam. Het is een vervelend gevoel. Maar bang zijn heeft ook nuttige kanten. Het zorgt ervoor dat u alert blijft en goed let op eventuele symptomen. Ook kan het een reden zijn om naar medische controles te gaan of om gezond(er) te leven.  Bij de meeste mensen neemt de angst voor terugkeer van kanker na een tijdje langzaam af. Maar sommige mensen blijven veel last houden. Ook jaren na de behandeling. 

Vaak gaat de angst dan samen met andere klachten zoals:

  • Veel piekeren.
  • Prikkelbaar zijn
  • Vaker dan nodig het eigen lichaam controleren
  • Niet naar controles durven gaan of juist heel vaak naar de dokter gaan
  • Slecht slapen
  • Steeds maar moe zijn
  • Moeite hebben met concentreren 
  • Moeite hebben om weer aan het werk te gaan. 
  • Het lastig vinden om plannen te maken voor de toekomst

Herkent u dit? Dan is het verstandig dit bespreekbaar te maken met uw behandelend arts/verpleegkundig specialist.

Wilt u meer weten? Kijk dan ook eens op: https://www.kanker.nl/gevolgen-van-kanker/angst/wat-is/angst-bij-kanker

Informatie over het behandelprogramma "Verder leven met angst na kanker"

Vanaf 1 februari 2021 wordt de behandeling "Verder leven met angst na kanker" aangeboden. Twee oncologie psychologen binnen het Oncologiecentrum zijn hierin getraind. De behandeling "Verder leven met angst na kanker" is speciaal ontwikkeld om mensen met een hoge angst voor terugkeer van de kanker te helpen. Het doel van de behandeling is niet dat de angst helemaal weggaat, maar dat de angst uw leven minder beheerst. U leert zelf meer grip te krijgen op de angst. De behandeling bestaat uit 8 gesprekken (5 reguliere sessies van 60 min en 3 beeldbelsessies van 20 min). Daarnaast is er een online omgeving waarop u zelf kunt werken aan herstel d.m.v. oefeningen die aansluiten bij de gesprekken. Er wordt van u verwacht dat u actief met de behandeling aan de slag gaat. U gaat samen met uw psycholoog een persoonlijk angstmodel maken en individuele doelen opstellen. Thema’s die centraal staan zijn: het herkennen van uitlokkers; het ombuigen van niet-helpende gedachten naar helpende gedachten; oefenen met nieuw gedrag; aandacht en ontspanning; aanwenden van krachtbronnen; steun uit uw omgeving vragen; en hoe nu verder. De behandeling is al eerder onderzocht door het Radboudumc en effectief gebleken in het verminderen van angst bij mensen met kanker. Ook de eerste ervaringen van deelnemers in het in het MUMC+ zijn positief.

mumc+
Psychosociale zorg voor patiënten en naasten in het Oncologie Centrum
Online folder
Verder leven met angst na kanker
Sluit de enquête