Wat is het?

Een thymoom is een tumor die is ontstaan vanuit de zwezerik (thymus), een orgaan dat tussen het hart en het borstbeen ligt. De thymus is van belang bij de ontwikkeling van het afweersysteem. Na de puberteit neemt de functie van de thymus af en krimpt het thymusweefsel. Bij sommige patiënten begint het weefsel echter weer te groeien en dan is verder onderzoek nodig om de oorzaak van de groei te achterhalen.

Oorzaken

Een tumor van de thymus kan te maken hebben met de spierziekte myasthenia gravis, die vaker voorkomt bij patiënten met een thymoom. Maar er zijn ook patiënten met een thymoom zonder myasthenia gravis. Andere oorzaken van de groei van de thymus kunnen zijn: een restant van de oorspronkelijk thymus (goedaardig), een cyste van de thymus (goedaardig) of thymuskanker/thymuscarcinoom (kwaadaardig).

Expertisecentrum

Het Maastricht Universitair Medisch Centrum (MUMC+) is een expertisecentrum voor de behandeling van patiënten met thymus aandoeningen, zoals het thymoom. We hebbent een gespecialiseerd thymus-team dat iedere patiënt in teamverband bespreekt om het beste behandelplan op te stellen. In het MUMC+ zijn sinds 2004 meer dan 500 patiënten geopereerd aan de thymus met behulp van de Da Vinci operatierobot. Deze operatie techniek zorgt voor sneller herstel, minder complicaties en een fraaiere wondgenezing. Soms is het nodig om na de operatie nog bestraling (radiotherapie) te geven om de kans op het terugkomen van het thymoom te verkleinen. Over het algemeen staan thymomen bekend als tumoren die langzaam groeien en goed behandeld kunnen worden. Omdat de tumoren in de loop van de tijd kunnen doorgroeien in omliggende organen en weefsels, is behandeling bijna altijd noodzakelijk. Hier  kunt u meer informatie vinden over de operatie in ons ziekenhuis.

Omdat thymomen zeldzaam zijn, besteed de patiëntenorganisatie voor longkanker, Longkanker Nederland, ook aandacht aan patiënten met een thymoom. Bent u een patiënt met een thymoom en heeft u behoefte aan lotgenotencontact, kijk dan op deze site

Thymus
De thymus
Thymectomie robotoperatie van de thymus
Lees verder
Sluit de enquête