Om deze website te kunnen gebruiken dient u Javascript in te schakelen.

Leverkanker

Diagnostiek

Als er een vermoeden bestaat dat u leverkanker heeft, stuurt de huisarts u door naar een specialist (meestal de maag-darm-leverarts of de chirurg). Deze verricht aanvullend onderzoek dat bestaat uit een gesprek, lichamelijk onderzoek, aanvullend bloedonderzoek en beeldvormend onderzoek. Het onderzoek tijdens de diagnostiek levert informatie over het stadium van de ziekte. Dit stadium hangt onder andere af van de grootte van de tumor, het aantal tumoren in de lever, of de tumor is doorgegroeid tot in de bloedvaten en of er uitzaaiingen buiten de lever zijn, bijvoorbeeld in de botten of de longen. Daarnaast is het belangrijk om te onderzoeken hoe goed de lever nog werkt (leverfunctie) en wat de oorzaak van de tumor is. Persoonlijke factoren, zoals uw leeftijd, algehele conditie en uw wens bepalen mede welke behandelingen er mogelijk zijn.
 • CT-scan (computertomografie)

  Bij een CT-scan worden er met behulp van röntgenstraling meerdere dwarsdoorsnede foto's van weefsel en organen in het lichaam gemaakt. Tijdens het onderzoek wordt u liggend op een beweegbare tafel door een ronde opening geschoven. Het apparaat maakt, terwijl de tafel verschuift, een serie foto's, waarop "plakjes" van het weefsel of organen staan afgebeeld. Deze foto's kunnen met behulp van een computer een beeld geven van een mogelijke tumor. Deze beelden worden achteraf beoordeeld door de radioloog.

  Lees meer

 • Leverbiopsie

  Bij twijfel over de diagnose kan een leverbiopt volgen. Hierbij neemt de arts en stukje weefsel weg uit de lever. De patholoog onderzoekt dit weefsel op de aanwezigheid van kwaadaardige cellen.

  Dit onderzoek vindt plaats op de afdeling radiologie.

 • MRI

  MRI staat voor Magnetic Resonance Imaging, ook wel magneetscan genoemd. Met een MRI-scan worden afbeeldingen gemaakt van organen en weefsels. Door radiogolven in combinatie met een grote, sterke magneet ontstaan signalen in het lichaam die de computer weer opvangt en verwerkt tot een afbeelding. Een MRI is een grote magneet waar u helemaal ingeschoven wordt. U ligt als ware in een soort tunnel. Het is belangrijk dat u tijdens de scan stil ligt en ontspant.  Dit onderzoek vindt plaats op de afdeling radiologie. 

 • Bloedonderzoek

  Bloedonderzoek is een standaardonderzoek dat bijna altijd plaatsvindt. Op basis van de klachten en de verdenking wordt bepaald op welke afwijkingen het bloed onderzocht wordt. Na afname wordt het bloed naar het laboratorium gestuurd waar het wordt nagekeken. U kunt laten bloed prikken bij het diagnostisch centrum op de begane grond van het Maastricht UMC+. Heeft u echter een afspraak in het Oncologie Centrum dan kunt u eveneens tussen 8.00 uur en 16.00 uur bloed laten prikken in de polikliniek.

Sluit de enquête