Diagnostiek

Als er een vermoeden bestaat dat er bij u sprake is van borstkanker dan wordt u doorverwezen naar een specialist. Uw behandelend arts bepaalt in overleg met u welke onderzoeken er nodig zijn voor het stellen van de diagnose en het opstellen van het behandelplan. Alle genoemde onderzoeken kunnen van toepassing zijn, maar dit hoeft niet. Welke  onderzoeken er plaats vinden, hangt onder andere af van uw conditie, leeftijd en het stadium van de ziekte. Op deze pagina vindt u ook verschillende video's die u kunt bekijken. Hierin wordt uitleg gegeven over wat het onderzoek is en waarom, wanneer en hoe het plaatsvindt. In de video's worden aanwijzingen ter voorbereiding gegeven en adviezen voor vóór, tijdens en na het onderzoek.

 

 • De meest gangbare onderzoeksmethode bij borstonderzoek is het maken van een mammografie: röntgenfoto`s van de borst. De radioloog beoordeelt meteen de opnames. De mogelijkheid om met röntgenfoto’s heel kleine borstafwijkingen te ontdekken weegt ruimschoots op tegen het risico van de straling. Het is beter om geen bodylotion op uw bovenlichaam aan te brengen en geen deodorant te gebruiken op de dag van dit onderzoek. Het onderzoek vindt plaats op de afdeling Radiologie.

 • Het mammografisch onderzoek kan worden aangevuld met een echografisch onderzoek. Hierbij worden uw borst en oksel afgebeeld met behulp van geluidsgolven. Met een apparaatje, dat deze geluidsgolven uitzendt en weer opvangt, tasten we de huid van de borst af. Er wordt bij echografie geen gebruik gemaakt van röntgenstralen en het onderzoek is niet risicovol of pijnlijk. Het maken van een echografie duurt ongeveer 20 tot 30 minuten. Dit onderzoek gebeurt op de afdeling Radiologie.

 • MRI staat voor Magnetic Resonance Imaging, ook wel magneetscan genoemd. Met een MRI-scan worden afbeeldingen gemaakt van organen en weefsels. Door radiogolven in combinatie met een grote, sterke magneet ontstaan signalen in het lichaam die de computer weer opvangt en verwerkt tot een afbeelding. Een MRI is een grote magneet waar u helemaal ingeschoven wordt. U ligt als ware in een soort tunnel. Het is belangrijk dat u tijdens de scan stil ligt en ontspant.  Dit onderzoek vindt plaats op de afdeling radiologie. 

 • Bij een punctie prikt een arts (radioloog of patholoog) met een naald in de afwijking om cellen op te zuigen. Bij een biopsie wordt weefsel weggenomen. Met behulp van echografie kan de juiste plaats voor een eventuele punctie of biopsie worden bepaald. Indien nodig wordt met een chirurgisch mesje een klein sneetje in de huid gemaakt op de plaats waar de punctie of biopsie zal plaats vinden. Zonodig krijgt u een verdovingsinjectie. Deze cellen of het weefsel worden vervolgens in het laboratorium onderzocht. De patholoog bepaalt dan of het om een goedaardige of kwaadaardige afwijking gaat.

 • Een PET-CT(Positron Emissie Tomografie) is een nucleair geneeskundig onderzoek waarmee het lichaam op een bijzondere manier kan worden afgebeeld. Kankercellen verbruiken veel energie en hebben dus veel brandstof nodig in de vorm van suiker (glucose). Bij een PET-CT scan dient een nucleair geneeskundige een kleine hoeveelheid radioactief glucose toe. Hierdoor kunnen we het gebruik van glucose in uw lichaam in beeld brengen en kankercellen opsporen. Deze kleine hoeveelheid radioactieve stof is niet schadelijk en u plast het gewoon weer uit.

 •  

  Een bezoek aan het ziekenhuis bij verdenking kanker is spannend. Neem daarom bij voorkeur een naaste mee. Twee horen immers meer dan een.

  Uw behandelend arts bepaalt in overleg met u en met het hele team welke onderzoeken er nog nodig zijn om de precieze diagnose te stellen. In onder folders leest u alles wat u voor uw eerste afspraak moet weten.

 • U heeft te horen gekregen dat er bij u een Ductaal Carcinoma In Situ (DCIS) vastgesteld is. Dat is een aandoening van de melkgangen in de borst. Het wordt ook wel het voorstadium van borstkanker genoemd. Via de link hieronder vindt u meer informatie over DCIS en de behandeling ervan.
Sluit de enquête