Wetenschappelijk onderzoek

Binnen de zorglijn Hematologie vinden diverse onderzoeken plaats.

Een aantal onderzoeken worden gefinancierd door het Kankeronderzoekfonds Limburg.

  • De Mosa-studie is een wetenschappelijk onderzoek gericht op de lange termijn gevolgen van de behandeling bij Hodgkin Lymfoom en stamceltransplantaties.

    Wanneer de diagnose ziekte van Hodgkin wordt gesteld of als iemand een stamceltransplantatie moet ondergaan (meestal tgv kanker) is de behandeling in eerste instantie gericht op genezing. Op dat moment zijn de lange termijn effecten minder belangrijk. Echter, de afgelopen 10 jaar is de kans op genezing als gevolg van verbeterde bestralingstechnieken, nieuwe chemotherapieschema’s en verbeterde ‘supportive care’ steeds groter geworden en zijn er steeds meer mensen die langdurig overleven. Uiteraard is overleving zeer belangrijk. Het is niettemin van groot belang te weten welke effecten bepaalde therapieën op de lange termijn hebben.

    Documenten
  • Het onderzoek "Killercellen" tegen kanker" op het immuunsysteem dat ons lichaam als afweersysteem beschermt tegen ziekteverwekkers zoals bacteriën en virussen. Zodra een lichaamsvreemde cel wordt herkend komen de cellen uit ons immuunsysteem in actie. Het immuunsysteem kent verschillende soorten cellen waaronder de killercellen. Een killer cel die een kankercel herkent, wordt actief en laat toxische stoffen los die er voor zorgen dat de kankercel dood gaat. In het onderzoek ´killercellen tegen kanker´ wordt gebruik gemaakt van deze natuurlijke functie van killer cellen, om een nieuwe behandelmethode voor kanker te ontwikkelen.

     

Sluit de enquête