Weke delen tumoren

Behandelingen

Afhankelijk van het soort tumor, de ligging, de grootte en uw conditie bespreekt de specialist welke behandelingen voor u mogelijk zijn.

 • Operatie weke delen tumoren

  Bij de operatie worden de tumor en het omringende weefsel zoveel mogelijk verwijderd. Behalve de tumor wordt dus ook schijnbaar gezond weefsel daaromheen weggenomen. Deze operatie is een ingrijpende behandeling. Het is daarom belangrijk dat uw conditie zo goed mogelijk is.

   

 • Chemotherapie

  Chemotherapie is een behandeling met medicijnen die we cytostatica noemen.

  Chemotherapie werkt doordat het een remmend effect heeft op de deling van cellen. Alle cellen in het lichaam delen zich om zich te kunnen vernieuwen. Kankercellen kennen een ongeremde groei. Zij delen zich sneller dan andere lichaamscellen en zijn daardoor ook gevoeliger voor de remmende werking van chemotherapie. Door de remming van celdeling kunnen tumoren niet meer groeien. Hierdoor gaan de cellen in de tumor dood en worden dan door het lichaam vernietigd. Doordat chemotherapie ook effect heeft op niet kwaadaardige cellen, kunnen bijwerkingen ontstaan van chemotherapie.

  Behandeling met chemotherapie vindt meestal plaats op het dagcentrum interne geneeskunde of op de verpleegafdeling.

 • Radiotherapie

  Bestraling is een behandeling waarbij de tumor wordt bestraald met radioactieve stralen. Cellen raken hierdoor beschadigd en gaan dood.

  Radiotherapie of bestraling is een behandeling waarbij de tumor wordt bestraald met ioniserende stralen. Cellen raken hierdoor beschadigd en gaan dood. Bestraling kan er daarom voor zorgen dat de tumorgroei afgeremd of gestopt wordt zodat de tumor verkleint of afsterft. Meestal wordt radiotherapie uitwendig toegediend. Er wordt van verschillende kanten bestraald, om op deze manier het te bestralen gebied zo goed mogelijk te bestralen, maar tegelijkertijd het gezonde omliggende weefsel zo veel mogelijk te ontzien.

  Radiotherapie is een plaatselijke behandeling. De mogelijke bijwerkingen komen daarom ook meestal voor in het gebied dat door de stralenbundels wordt getroffen. Ondanks dit plaatselijke effect kan bestraling ook wel leiden tot algemene verschijnselen zoals vermoeidheid.

  Radiotherapie vindt plaats in MAASTRO clinic in Maastricht of in de dependance in Venlo.