Om deze website te kunnen gebruiken dient u Javascript in te schakelen.

Hoofd-halskanker

Patiëntinformatie hoofd-halskanker

Op deze pagina vindt u onze folders met informatie over hoofd-halskanker, onderzoeken en behandelingen. Heeft u vragen? Stel ze aan uw behandelend arts of de verpleegkundige.

Hoofd-halskanker is een verzamelnaam voor onder andere: keelkanker, mondkanker, kanker in het oor, neuskanker, speekselklierkanker, tongkanker en strottenhoofdkanker. 

De oorzaak
Roken en alcohol gebruik zijn risico factoren die een rol kunnen spelen in het ontstaan van kanker in het hoofd-hals gebied. Het Humane Papilloma Virus (HPV) kan eveneens een rol spelen in het ontstaan van hoofd-halskanker. Het risico kan toenemen als kanker in de mond, tong of keel voorkomt in de familie.

De klachten
Klachten zijn niet voor elk soort hoofd-halskanker hetzelfde. Dit is afhankelijk van waar uw tumor zit. Klachten die kunnen optreden zijn onder andere: pijn die soms uitstraalt naar de oren, zwellingen in de hals, kauw en slikklachten, heesheid, neusbloedingen, verstopte oren, gewichtsverlies, slecht passende gebitsprotheses, wondjes in de mond. De symptomen zijn heel divers en worden niet altijd direct herkend. Omdat de tumoren in dit gebied ook vrij snel kunnen groeien is het van groot belang de ziekte in een zo vroeg mogelijk stadium te kunnen herkennen en te behandelen.   

Sluit de enquête